V Petrohradu se našly ostatky Romanovců

Petrohrad – V jednom z hromadných hrobů pod petrohradskou Petropavlovskou pevností našli ruští archeologové ostatky čtyř členů carské rodiny. Našly se pozůstatky velkovévodů Georgije Michajloviče, Nikolaje Michajloviče, Dmitrije Konstantinoviče a Pavla Alexandroviče.

Podle mluvčího archeologické skupiny Vladimira Kilďuševského odborníci v hromadném hrobu identifikovali ostatky čtyř členů carské rodiny, jedním z nich je i strýc cara Mikuláše II. Toho bolševici i s rodinou zabili ve vězení v uralském Sverdlovsku (dnes Jekatěrinburg) v červenci roku 1918. Ostatní tři identifikovaní velkovévodové byli vnuky cara Mikuláše I.   

Členové carské rodiny byli zavražděni v Petrohradě v lednu 1919, ale místo zločinu bylo dosud neznámé. V pevnosti na březích Něvy bolševici popravili několik stovek lidí, první kostry se tu našly v roce 2007. Dosud tu experti odhalili šest masových hrobů. Většina obětí má stopy po kulce v zátylku. 

V hrobech archeologové našli i mince, přívěsky s ruským křížem, cigaretová pouzdra, zápisníky a zbytky šatstva. V samostatných hrobech byli uloženi starší lidé, v dalších byly nalezeny pozůstatky posluchačů carských vojenských škol. Oběti masakru byly usmrceny v letech 1918 až 1923.

Vydáno pod