Afghánské fotbalistky kopají do míče, i když jim hrozí smrtí

Kábul – Ženám fotbalistkám v Afghánistánu hrozí velké riziko. Konzervativní islámský režim takové sportovní vyžití odsuzuje a hráčky čelí nejen kritice, ale i výhrůžkám smrti. Přesto si chtějí svoji zálibu uhájit. Teď trénují na souboj se soupeřkami vojačkami z jednotek NATO. Právě aliance dovoluje Afghánkám hrát na jejich hřišti.

Khalida je kapitánkou jediného ženského fotbalového týmu v Afghánistánu. Čelí kritice islámské konzervativní společnosti i každodenním vyhrůžkám zabitím. Jediné místo, kde mohou ženy hrát, je prostor, který jim půjčuje vedení Severoatlantické aliance v Kábulu. Není to jenom hřiště, občas tady přistanou i vrtulníky. Ani to ale dívky nezastaví. 

„Miluju fotbal, je pro mě všechno. Když sem přijdu a ucítím tu hru, zapomenu na všechny problémy. Jsem hrozně šťastná, když vidím celý náš tým,“ říká Khalida Popalová, kapitánka afghánského národního týmu. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Tým už hrál v Německu, Bangladéši a Nepálu. Ještě před pár měsíci mohly trénovat na národním stadionu v Kábulu. Afghánský olympijský výbor však odtamtud ženy vykázal.

Fotbalistky navíc dennodenně čelí výhrůžkám smrtí, většinou jsou anonymní. „Dvě holky už to vzdaly a opustily zemi,“ říká fotbalistka Khatta. 

Doma se afghánské fotbalistky mohou postavit jedinému soupeři - vojačkám NATO. Afghánky tvrdí, že jim to jen přidělává problémy. Třeba proto, že vojačky hrají v tričkách s krátkým rukávem a s obnaženýma nohama.