V Rumunsku se důchodce na protest pokusil upálit

Bukurešť – Před prezidentským palácem v Bukurešti se dnes pokusil upálit důchodce. Chtěl tak protestovat proti špatným podmínkám pro život v Rumunsku. Důchodce skončil s popáleninami v nemocnici. Na stejném místě a kvůli stejným důvodům navíc hrozil sebevraždou i 27letý mladík.

Devětapadesátiletý důchodce podle místního tisku před zapálením vykřikoval slogany proti prezidentovi Traianu Baseskovi. Další, 27letý demonstrant vylezl na sloup elektrického osvětlení. Tady vydržel šest hodin vyhrožovat sebevraždou. K zoufalému činu ho prý donutil fakt, že není schopný platit nájem. Policisté nakonec mladíka přesvědčili, aby slezl dolů. 

Kvůli radikálním úsporným opatřením se už loni v prosinci přímo v parlamentu pokusil o sebevraždu pracovník rumunské televize. Přímo během debaty poslanců skočil z balkonu. Vážně se tak zranil. 

Rumunská vláda v závěru loňského roku zahájila razantní úsporná opatření s cílem snížit deficit státního rozpočtu. Už v létě navíc snížila vláda všechny platy státních zaměstnanců o 25 procent a zvýšila DPH z 19 na 24 procent.

Adrian Sobaru skáče z balkonu v parlamentu
Zdroj: ČTK/AP/Bogdan Stamatin
Vydáno pod