Brazílie italského extremistu nevydá

Brazílie - Brazilský nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí prezidenta nevydat italského levicového extremistu Cesare Battistiho. Itálie by ho ráda soudila kvůli zločinům, kterých se měl dopustit v 70. letech. Battisti byl členem teroristické skupiny Rudé brigády a měl spáchat 4 vraždy. V roce 1981 uprchl a o 28 let později mu Brazílie poskytla politický azyl. Spor vyvolal napětí ve vztazích s Římem. Itálie se už proti rozhodnutí ohradila.

Verdikt soudu potvrdil rozhodnutí někdejšího brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy. Ten koncem loňského roku vydání zamítl. Itálie se kvůli tomu na Brazílii zlobí, Řím totiž opakovaně o vydání extremisty žádal. Navíc Battisti po rozhodnutí soudu mohl opustit i vězení. A to celé by mohlo vztahy mezi Itálií a Brazílií ještě zhoršit.

Battisti jako bývalý člen teroristické skupiny Rudé brigády byl v 70. letech v Itálii odsouzen za čtyři vraždy k doživotí. Jenže on svou vinu popírá. V roce 1981 navíc utekl z italského vězení. Nejprve se zdržoval ve Francii, poté odjel do Brazílie. Tady byl v roce 2007 zadržen.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

A následně začal dlouhý proces o jeho vydání do Itálie. V lednu 2009 mu Brazílie poskytla politický azyl, brazilské ministerstvo spravedlnosti se totiž obávalo, že by Battisti mohl být v Itálii pronásledován kvůli svým politickým názorům.

Úřad italského premiéra Silvia Berlusconiho již sdělil, že premiér je rozhodnutím brazilského soudu „zklamán“. Řím se bude nadále snažit pohnat Battistiho k zodpovědnosti. Ministryně pro mládež Giorgia Meloniová verdikt brazilského soudu označila za „facku“ a za „poslední z řady ponížení pro rodiny jeho obětí“. Poslankyně Alessandra Mussoliniová vyzvala k diplomatické odvetě.

Vydáno pod