Ze Sýrie se na Turecko valí vlna uprchlíků

Ankara - Hranici do Turecka překročilo za posledních 24 hodin víc než tisíc Syřanů. Ze Sýrie utíká čím dál tím víc lidí. Bojí se krveprolití ve městě Džisr aš-Šughúr na severozápadě země. Údajně se tam chystá armáda, protože tamní vojáci se prý připojili k demonstrantům. Evropská unie chystá vůči režimu Bašára Asada další sankce, tentokrát namířené proti tamním firmám. Francie a Británie prosazují, aby Rada bezpečnosti OSN násilí jasně odsoudila.

Turecko čelí náporu vlny uprchlíků ze Sýrie. Za několik dní už turecké hranice přešlo 1 600 lidí. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ve středu řekl, že jeho země „nezavře dveře“ před Syřany utíkajícími před násilím. Vyzval ale syrskou vládu k ukončení nepokojů.

Útočiště v Turecku hledají většinou obyvatelé syrské provincie Idlib, zejména lidé z města Džisr aš-Šughúr. Vojáci se tu údajně vzbouřili a přidali se k opozici. Armáda teď proti nim chystá vojenskou ofenzivu. Vláda situaci komentuje s tím, že mnoho obyvatel měst a vesnic v této provincii opustilo své domovy, aby tak uvolnili armádě ruce k pronásledování „ozbrojených extremistů“.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová dnes vyzvala Sýrii, aby zastavila „útok na svůj vlastní lid“. Podle ní v Sýrii při nepokojích zahynulo víc než 1 100 lidí. „Je absolutně odsouzeníhodné, když se jakákoli vláda snaží donutit své obyvatelstvo k poslušnosti násilím, pomocí tanků, dělostřelectva a ostřelovačů,“ říká komisařka. „Naléhám proto na vládu, aby ukončila tento útok na základní lidská práva svého lidu.“

Vydáno pod