Francie musí líp chránit křečky

Lucemburk - Nejvyšší soudní instance Evropské unie dnes vytkla Francii, že nedělá dost pro ochranu ohrožených křečků polních, a vyzval ji, aby co nejrychleji zjednala nápravu, jinak bude platit pokutu. Proti rozsudku Evropského soudního dvora se už Francie nemá kam odvolat. Výše pokuty nebyla zveřejněna.

Křeček polní je jeden z nejohroženějších evropských savců. Od roku 1993 je to chráněný druh. Ve Francii žije už jen v Alsasku, zvlášť kolem Štrasburku. Odhaduje se, že jich tam zbývá už jen asi 800.

Evropský soudní dvůr podle dnešního rozsudku zjistil, že Francie připustila v oblasti jejich výskytu nevhodné zemědělské kultury a rozsáhlou urbanizaci. V letech 2001 až 2007 podle něho kvůli tomu vzalo za své asi tisíc křeččích doupat. V roce 2007 jich bylo už jen kolem 160 až 170.

Hlavní podíl na snižování stavů má kromě výstavby domů a silnic masivní pěstování kukuřice místo vojtěšky, která je oblíbenou potravou křečků. Kukuřice dnes pokrývá kolem 80 procent alsaských polí.

Soud se věcí zabýval z podnětu Evropské komise, která došla k závěru, že Francie nerespektuje unijní zákon o ochraně ohrožených druhů.

Vydáno pod