Chorvatsko může do unie

Brusel/Lucemburk – Chorvatsko dnes dostalo od Evropské komise zelenou ke vstupu do Evropské unie, stát by se tak mohlo v půlce roku 2013. Předseda EK José Barroso oznámil, že komisařský sbor doporučil členským zemím nyní sedmadvacetičlenné unie, aby s touto balkánskou zemí uzavřely poslední nedokončené kapitoly přístupových jednání.

Předseda EK José Barroso oznámil, že komisařský sbor doporučil členským zemím nyní sedmadvacetičlenné unie, aby s touto balkánskou zemí uzavřely poslední nedokončené kapitoly přístupových jednání. Pokud k tomu státy přistoupí, což se dá předpokládat, pak bude následovat vypracování přístupové smlouvy a její ratifikace v jednotlivých členských zemích.

„Dnešek je historickým dnem pro Chorvatsko i pro Evropskou unii,“ prohlásil Barroso. „Vytváří to cestu k tomu, aby se Chorvatsko mohlo stát od 1. července 2013 osmadvacátým členem EU,“ podotkl Barroso. Současně dodal, že jde zatím jen o předběžné datum navrhované komisí, o němž ještě budou rozhodovat členské státy. Země EU musejí rozšíření jednomyslně podpořit, aby k němu mohlo dojít. Zájem vstoupit v roce 2013 vyjádřil opakovaně i Záhřeb.

Füle: Komplikace nečekám

„Jestliže jednání o přistoupení skončí opravdu do konce června a jestliže bude smlouva o přistoupení podepsána do konce roku, tak považuju rok a půl na ratifikaci ve všech členských státech za dostatečně dlouhé období pro dokončení ratifikačního procesu,“ řekl eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Füle také předpokládá, že přistupování Chorvatska se už nijak nezkomplikuje. „Neočekávám žádné politické problémy v žádné ze zemí, kde ratifikační proces proběhne,“ dodal.

K rozšíření se dnes vyjádřila i eurokomisařka Viviane Redingová. Ta v Lucemburku řekla, že ještě před rokem by si těžko uměla představit, že komise takové doporučení vydá. Dodala však, že nyní tak činí s klidným svědomím a je s výsledkem spokojená.

Komise či některé země EU Záhřeb v minulosti kritizovaly například za nedostatečný pokrok v justičních reformách či boji proti korupci. „Komise ani já osobně nepochybujeme o tom, že (Chorvatsko) je hodno doporučení stát se 28. státem Evropské unie,“ řekl dnes nicméně český komisař. Současně ale podotkl, že komise bude až do vstupu Chorvatska bedlivě dohlížet na to, zda tato balkánská země plní všechny podmínky a závazky, které unii dala.

Vlajka EU a Chorvatska
Zdroj: ČT24