Zdrojem nákazy jsou přece jen luštěninové klíčky

Berlín - Německo definitivně potvrdilo zdroj střevní nákazy, která si od května v zemi vyžádala přes tři desítky obětí. Jsou jím luštěninové klíčky z biofarmy v dolnosaském Bienenbüttelu. Vzorky byly odebrány z výhonků z popelnice infikované rodiny nedaleko Bonnu. Šéf Ústavu Roberta Kocha Reinhard Burger už předtím potvrdil, že luštěninové klíčky jsou s vysokou pravděpodobností zdrojem střevní nákazy EHEC. Německé orgány se také rozhodly zrušit varování před konzumací okurek, rajčat a salátů. Počet obětí nebezpečné střevní nákazy zatím dosáhl 31, Německo ke čtvrtku celkově eviduje 30 úmrtí, jednu oběť už dříve nahlásilo Švédsko. U Slováka hospitalizovaného v Košicích opakované testy nákazu nebezpečným typem bakterie vyvrátily.

Rostlinné klíčky infikované agresivní bakterií se našly v otevřeném balení v popelnici rodiny, jejíž čtyři členové se nakazili v polovině května, z toho tři prokazatelně po konzumaci výhonků, uvedl dnes ministr pro ochranu spotřebitelů západní spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Johannes Remmel. Klíčky podle dosavadních poznatků pocházejí z podniku v Bienenbüttelu, který leží asi 70 kilometrů od Hamburku. Právě tato farma se ocitla v ohnisku podezření už o minulém víkendu. Podle regionálního ministerstva pro ochranu spotřebitelů se tak poprvé podařilo objevit nepřerušený řetězec mezi pravděpodobným zdrojem nákazy a nemocnými lidmi.

Německo zrušilo varování před konzumací okurek, rajčat a salátů

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Varování před konzumací okurek, rajčat a salátů, vydané kvůli epidemii střevní bakterie E.coli (EHEC) způsobující smrtící průjmy, je zrušeno. Ředitel spolkového ústavu pro hodnocení rizik (BfR) Andreas Hensel na tiskové konferenci řekl, že varování úřadů před klíčky a výhonky naproti tomu zůstává v platnosti. „Především syrové klíčky by lidé neměli konzumovat,“ řekl.

Souvislost mezi střevní nákazou a jistým producentem klíčků v Dolním Sasku se v poslední době neustále zvyšovalo. Hloubková kontrola s laboratorními testy tam ale v uplynulých dnech výskyt EHEC zatím nepotvrdila. Ukázalo se však, že podobná infekce tam nedávno postihla několik zaměstnanců.

Slovák se nakazil vodou ze studánky, nebezpečný kmen E. coli nemá

Kromě Německa se onemocnění rozšířilo do více než desítky evropských zemí a do Severní Ameriky a prokázalo se tam u více než stovky osob. Kontrolní testy nepotvrdily u Slováka, kterého hospitalizovali tento týden s průjmem a ledvinovými problémy, infekci nebezpečným typem bakterie EHEC. Slovenský hlavní hygienik uvedl, že se muž nakazil jiným kmenem E. coli.

Pětadvacetiletého muže zdravotníci hospitalizovali nejprve v prešovské nemocnici, následně ho ve vážném stavu s kožním krvácením převezli do nemocnice v Košicích. Už první testy nezjistily u pacienta nebezpečnou střevní bakterii, která si v Německu vyžádala tři desítky obětí. Opakované testy tato zjištění potvrdily.

Zdravotní stav Slováka je podle nemocnice stabilizovaný, podrobuje se léčbě antibiotiky a dialýze. Zdravotní potíže si přivodil patrně po požití vody z lesní studánky.

Obvinění španělských okurek z šíření nákazy, které způsobilo praktické zastavení jejich prodeje v Evropské unii a nakonec se ukázalo jako nepodložené, může mít přece jen svou právní dohru. Náměstek španělské ministryně zahraničí pro EU Diego López Garrido sice ve čtvrtek v Berlíně oznámil, že Španělsko nebude za aféru požadovat odškodnění od Německa jako státu, to ale neznamená, že španělská soukromá sdružení nemohou žalovat konkrétní německé orgány.

Rusko obnoví dovoz evropské zeleniny

Na závěr rusko-evropského summitu v Nižném Novgorodu dnes ruský prezident Dmitrij Medvěděv oznámil, že Moskva znovu povolí dovoz evropské zeleniny do země. Žádá ale písemné záruky, že je zboží zdravotně nezávadné. Evropská komise souhlasí a dokumenty dodá. Předseda Evropské komise José Barroso po summitu uvedl, že Brusel odešle formulář pro vydávání takových certifikátů ke schválení do Ruska během několika dnů.

Rusko vydalo 2. června zákaz dovozu čerstvé zeleniny z celé Evropské unie. Tamní úřad na ochranu spotřebitelů označil smrtelné případy způsobené nákazou E. coli za jasný důkaz, že tolik vychvalovaná sanitární legislativa EU, kterou má Rusko údajně také zavést, ve skutečnosti nefunguje. Rozšíření ruského zákazu na celou EU kritizovala Evropská komise.

Dovoz zeleniny z EU se loni podílel na celkovém dovozu zeleniny do Ruska téměř čtvrtinou, činil 620 tisíc tun. Rusko však zřejmě ze zákazu zaplatí vysokou daň, přestože se zdá, že podporuje místní producenty. Zákaz dovozu totiž nejspíš dále zrychlí inflaci, která nyní činí 9,6 procenta. Zákaz dovozu zeleniny také ovlivňuje jednání o členství Ruska ve WTO.

  • Bakterie E. coli autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2603/260254.jpg
  • Prodej zeleniny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261946.jpg
  • Summit EU-Rusko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2628/262714.jpg