NATO popřelo sestřelení svého vrtulníku v Libyi

Tripolis - Nejméně 22 lidí dnes zahynulo a dalších 61 utrpělo zranění, když jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího ostřelovaly předměstí povstaleckého města Misuráta na západě země. Severoatlantická aliance mezitím popřela zprávu libyjských státních médií, že libyjské vládní jednotky dnes u pobřežního města Zlitán sestřelily vrtulník Severoatlantické aliance.

Povstalci uvedli, že Zlitán ze všech stran obklíčily provládní síly a hrozí jeho obyvatelům, že nechají jejich ženy znásilnit žoldáky, pokud se nevzdají. Boje v tomto městě, které by povstalcům mohlo sloužit jako odrazový můstek při případném postupu z Misuráty k Tripolisu, prý vypukly ve čtvrtek. Nejméně 22 povstalců tady při nich podle mluvčího povstaleckých jednotek bylo zabito. Rebelové dnes také opakovaně obvinili NATO, že nedělá dost, aby vládní vojska zastavilo.

Od středy podle zdravotnických zdrojů pokračuje ostřelování přístavní Misuráty. Povstalci, bojující od konce února proti Kaddáfího režimu, toto město získali v úvodní fázi konfliktu. Vládní jednotky ho obléhají ze tří stran kromě severní, která je jedinou přístupovou cestou pro zásobování.

Vydáno pod