Série explozí v IKEA pokračuje - nyní Drážďany

Drážďany - Výbuch trhaviny včera večer kolem osmé hodiny otřásl obchodním domem švédské firmy IKEA v německých Drážďanech. K výbuchu došlo dvě hodiny před zavřením v oddělení kuchyňského nábytku, exploze poničila podlahu a silně poškodila vystavené části kuchyňských linek. Zraněny byly dvě osoby ve věku 32 a 41 let.

Motiv útoku ani jeho pachatel zatím není znám. Očití svědkové vypověděli, že před výbuchem viděli z obchodu prchat podezřelého muže. Po explozi policisté evakuovali celé obchodní centrum Elbe Park, komplex prohledaly hlídky s policejními psy. Žádná další výbušnina ale nalezena zřejmě nebyla. Po původcích výbuchu, k němuž se dosud nikdo nepřihlásil, policie pátrá. Na základě svědeckých výpovědí také vytvořila pravděpodobný portrét útočníka.

Podle deníku Bild pracuje policie s podezřením, že za výbuchem stojí pokus o vydírání. Vedení firmy IKEA ale takovou možnost popírá. „Žádnou výstrahu jsme neobdrželi. Ani centrála, ani příslušný obchodní dům,“ citoval deník Frankfurte Allgemeine mluvčí IKEA-Deutschland Sabine Noldovou.

Vedení firmy IKEA vyzvalo své pobočky ke zvýšené ostražitosti a zároveň vyjádřilo přesvědčení, že nakupujícím žádné nebezpečí nehrozí. Zranění dvou osob z Drážďan není vážné, utrpěly především šok. „Byla to malá exploze. V kuchyňském oddělení, kde se to stalo, byste to vůbec nepoznali,“ dodala manažerka IKEA Drážďany Anje Heimová.

Nejde o první případ – výbuchy v Belgii, Francii, Nizozemí

Nejedná se přitom zdaleka o první explozi v populárních obchodních domech s bytovým vybavením; počátkem minulého týdne byly nastraženy výbušniny ve třech obchodech firmy IKEA v Belgii, v Nizozemsku a ve Francii. Nálože explodovaly nebo byly objeveny v obchodech v belgickém Gentu, nizozemském Eindhovenu a ve francouzském městě Lomme. Ve všech případech šlo o slabé výbuchy, které nezpůsobily žádné větší škody či zranění.

Jak uvedla mluvčí švédského sídla IKEA Ylva Magnussonová, výbuchy způsobila drobná zařízení ze zábavní pyrotechniky. Mluvčí rovněž podotkla, že centrála nedostala žádná varování či hrozby. Zda včerejší německý výbuch souvisí s explozemi v ostatních zemích, ovšem není podle mluvčí Sabine Noldové zřejmé.

Česká IKEA:

Podle mluvčího české odbočky IKEA byly koncem května zkontrolovány všechny české obchody švédské firmy, aniž bylo cokoli podezřelého nalezeno. Švédský řetězec prodejen s nábytkem neobdržel ani žádné výhrůžné dopisy či zprávy.

IKEA v Česku provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem, dva v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. V reakci na německou událost zvýšila svá bezpečnostní opatření. „Během dnešního dne jsme v obchodech IKEA v České republice zpřísnili bezpečnostní opatření, zvýšili jsme frekvenci bezpečnostních pochůzek po obchodech a v obchodních domech jsou taky přítomní detektivové v civilu, kteří sledují pohyb případných podezřelých osob nebo nějaké nestandardní nezvyklé dění, samozřejmě s nejvyšší ostražitostí sledujeme i kamerový systém,“ informoval mluvčí Petr Chadraba.