Medvěděv provedl čistku na vnitru

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes sesadil hned tři náměstky ministra vnitra najednou. Jedním z odvolaných policistů je také dosavadní šéf vyšetřovatelů ministerstva Alexej Aničin, který je údajně zapletený do podezřelého úmrtí právníka zahraničního investičního fondu Sergeje Magnitského. K němu došlo za nejasných okolností ve vyšetřovací vazbě.

Magnitskij zemřel v listopadu 2009 ve věku 37 let po roce ve vazební věznici. Zatčen a uvězněn byl krátce poté, co sám obvinil vyšetřovatele a další činitele ministerstva vnitra z obřího podvodu. „Když na něj upozornil, bylo proti němu vyfabrikované obvinění z daňového úniku, takže šel do vězení a po roce ve vazbě kvůli špatnému zacházení a odpírání léků zemřel,“ doplnila zpravodajka ČT v Moskvě Barbora Šámalová.

Případ vyvolal velký rozruch a prezident Medvěděv vzápětí sesadil řadu vězeňských funkcionářů a prosadil liberalizaci trestního práva. Okolnosti podezřelého úmrtí se ovšem ruským úřadům dodnes nepodařilo zcela objasnit. Vyšetřovatelé Magnitského se navíc po úmrtí právníka nedočkali trestu, ale povýšení a domohli se milionových majetků.

Telefonát Barbory Šámalové o Sergeji Magnitském (zdroj: ČT24)

Aničin nesmí do unie ani Spojených států

Generál Aničin figuruje na seznamu 60 ruských úředníků, kterým kvůli Magnitského smrti může být zakázán vstup do USA a Evropské unie. „Do ciziny dále než do bývalých sovětských republik jsem poslední roky nejezdil, ani jezdit neplánuji, a tak zákazem moc neutrpím,“ nechal se generál slyšet. Pozastavil se však nad tím, že šedesát lidí může být postiženo sankcemi i bez jakéhokoliv soudního verdiktu. Ruská diplomacie loňské jednomyslné hlasování v zahraničním výboru Evropského parlamentu o uvalení sankcí na ruské úředníky kritizovala jako vměšování do vnitřních záležitostí.

Trest za Krasnodarský kraj

Prezident také sesadil čtyři policejní generály, včetně náčelníka kriminalistů v Krasnodarském kraji, kde počátkem loňského listopadu ve vsi Kuščevskaja banda zločinců podřezala a ubodala v jednom rodinném domě 12 lidí, včetně čtyř dětí. Vyšetřování zločinu vedlo k odhalení, že podezřelá banda, vedená místním poslancem a podnikatelem, už roky beztrestně terorizovala široké okolí a na svědomí má zřejmě i další vraždy farmářů, znásilnění stovek děvčat, vydírání a další zločiny. Místní policie a úřady celou dobu nad počínáním bandy přivíraly oči.

Změny na vnitru jako součást policejní reformy

Změny ve vedení resortu jsou zjevně součástí policejní reformy, ke které prezidenta přiměla série skandálů s policejními přehmaty, korupcí a dalšími zločiny. V rámci změn se sbor strážců zákona přejmenoval z „milice“ na policii. Kritici však pochybují o zásadnější změně poměrů, protože provedení reformy bylo opět svěřeno ministerstvu vnitra.

Vydáno pod