Turecko přijímá tisíce syrských uprchlíků

Istanbul/Damašek – Kvůli násilným bojům v Sýrii do sousedního Turecka uprchly už čtyři tisíce Syřanů. Azyl hledají většinou lidi ze syrské provincie Idlib, zejména pak z města Džisr aš-Šughúru, ležícího asi 40 kilometrů od tureckých hranic. Město už opustila většina z jeho 50 000 obyvatel. Syrská armáda vedla v této oblasti v minulých dnech bojové operace a očekává se zásah armády na město.

Do Turecka se za posledních 24 hodin uchýlily další stovky Syřanů, kteří prchají před násilím ve své zemi. Jejich počet v uprchlických táborech zřízených u hranic se Sýrií překročil podle agentury Anadolu čtyři tisíce. Mezi uprchlíky jsou podle tureckých médií i desítky dezertérů z turecké armády. Podle nich docházelo v jednotkách k přestřelkám mezi důstojníky věrnými prezidentu Bašáru Asadovi a vojáky, kteří se chtěli přidat na stranu jeho odpůrců.

Mluvčí tureckého ministerstva zahraničí novináře ujistil, že Turecko dělá vše pro přijetí syrských uprchlíků. Není ale s to odhadnout, kolik nových uprchlíků může jeho země očekávat v příštích dnech. Většina uprchlíků je momentálně v obci Yayladagi. Turecký Červený půlměsíc začal budovat dva další tábory v Altinozu a Boynuyogunsu. Podle místních obyvatel ovšem k tureckým hranicím prchají další lidé, utéci před očekávaným násilím jich nyní chtějí čtyři až pět tisíc.

Reportáže Blanky Závitkovské a Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Amerika se ptá: Má Asad právo vládnout?

Cílem armádních operací na severozápadě země je podle syrské státní televize obnovit bezpečnost a pořádek ve městě Džisr aš-Šughúr, kde údajné „ozbrojené gangy“ v pondělí zabily 120 příslušníků bezpečnostních sil.

Armáda postupuje proti civilistům dost tvrdě, vojáci střílejí do demonstrací, do pohřebních průvodů i na sanitky. Hrozby se proměnily v krvavý úder. Po zuby ozbrojení syrští vojáci střílí do lidí. Desítky tanků a obrněných transportérů obsadily téměř vylidněné město Džisr aš-Šughúr a Maarat Numán, poprvé se bojuje i ze vzduchu; vládní vrtulníky pálily do davu povstalců.

Od poloviny března si represe režimu prezidenta Bašára Asada vyžádaly přes 1 200 mrtvých, zadrženo bylo nejméně 10 000 lidí a tisíce dalších uprchly za hranice. „Vraždění nevinných lidí v Sýrii může být problém a dotkne se každého. Je potřeba zvážit, jestli má prezident Asad právo vládnout ve své vlastní zemi po takovém zabíjení,“ uvedl na adresu syrských represí ministr obrany Spojených států Robert Gates.