Papež: Nezapomínejme na bolest z vyhlazování Romů

Vatikán - Papež Benedikt XVI. dnes vyzval Evropu, aby nezapomínala na „příliš málo uznávanou“ bolest z vyhlazování Romů v nacistických táborech a aby Romy uchránila v budoucnosti od všeho „trýznění“. Při historickém přijetí téměř dvou tisícovek romských poutníků ve Vatikánu vyzval také Romy, aby se dobře integrovali a začali s Evropou psát novou stránku dějin.

Masové vyvražďování Romů za nacismu je podle papeže „ještě málo známým dramatem“ a evropské svědomí nemůže na takovou bolest zapomenout. „Ať váš lid již nikdy není terčem trýznění, odmítání nebo pohrdání,“ citovaly agentury papežův projev k romské delegaci.

Benedikt XVI. upozornil, že také Evropa, která považuje rozmanitost národů a kultur za bohatství, nabízí Romům nové možnosti. „Vážné problémy a předsudky přetrvávají (…) Vaši synové mají právo na lepší život,“ zdůraznil papež.

Papež: Spolupracujte, důstojně se začleňte do Evropy

Papež proto vyzval Romy k účinné a loajální spolupráci, aby se jejich rodiny důstojně začlenily do evropské občanské společnosti. Za velmi důležité označil vzdělání. „Mnozí z vás jsou mladí a přejí si se vzdělávat a žít s ostatními a jako ostatní,“ řekl. „Důstojné bydlení a práce, vzdělání pro děti, to jsou základy, na nichž je třeba budovat integraci,“ dodal.

Benedikt XVI. Romům:

„Vyzývám vás, drazí přátele, pojďme napsat spolu novou stránku dějin pro váš lid a pro Evropu!“

Romští a další poutníci, z nichž dvě třetiny jsou z Itálie, přijeli do Říma na oslavy 150. výročí narození Roma španělského původu Ceffirina Gimenéze Malla, kterého v roce 1997 papež Jan Pavel II. prohlásil za blahoslaveného. Benedikt XVI. při té příležitosti vyslechl svědectví čtyř lidí, kteří přežili koncentrační tábory: staré Romky rakouského původu, která prošla Osvětimí a Bergen-Belsenem, dvou mladých mužů, kteří vyrostli v táborech v Římě, a romské dcery původem ze Slovenska.