Šéf německého zdravotnictví: Epidemie ustupuje

Berlín – Podle německého ministerstva zdravotnictví má země nejhorší fázi epidemie střevního onemocnění už za sebou. Pro list Bild am Sonntag to uvedl spolkový ministr zdravotnictví Daniel Bahr poté, co se expertům v pátek zřejmě povedl odhalit ohnisko nákazy v klíčcích luštěnin. Smrtící bakterie E.coli k dnešnímu dni napadla skoro 3 100 lidí a vyžádala si už 33 obětí.

„Vlna postupně opadá,“ komentoval epidemiologickou situaci německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr. „Máme naději, že to nejhorší už je za námi,“ řekl a dodal, že nové propuknutí nákazy je „velmi nepravděpodobné“. K případům úmrtí ale podle něj ještě může dojít.

Nebezpečné bakterie byly zjištěny na balíčku s výhonky, který se našel v popelnici jedné infikované rodiny nedaleko Bonnu na západě Německa. Hygienikům se tak zřejmě definitivně podařilo identifikovat kontaminovanou zeleninu, i když stále nevědí, jaký byl prvotní zdroj nákazy. Mohla jím být infikovaná semena, zkažená voda nebo trus zvěře. Otevřené otázky zůstávají, což na klidu pěstitelům nepřidává.

Mluvčí spolkového ministerstva zemědělství Holger Eichele dnes řekl, že původce EHEC, jenž se našel na těchto klíčcích z farmy v Bienenbüttelu, je přesně shodný se střevní bakterií, která už zabila více než 30 lidí. Spolkový ústav pro hodnocení rizik (BfR) potvrdil, že jde o bakterii E. coli O104:H4. „Tento laboratorní výsledek je dalším důležitým kamínkem do řetězce důkazů, že je třeba považovat syrové klíčky za zásadní zdroj infekce EHEC z posledních týdnů,“ řekl Eichele.

Bahr: Chápu nespokojené farmáře, ale stálo to za to

„Chápu nespokojenost farmářů, kteří sedí na zásobách okurek a rajčat,“ řekl německým novinářům ministr Bahr. „Ochrana veřejného zdraví je ale prioritou. I kdybychom díky varování zachránili jediný život, stálo za to.“

Mezitím se situace na trhu se zeleninou vrací k normálu. „Lidé se vrátili a normálně nakupují,“ řekl v Hamburku farmář Wolfgang Sannmann, který na trhu Wandsbek prodává zeleninu a ovoce. „Zákazníci si mohou dopřát, na co mají chuť.“ Někteří jsou ale stále opatrní. „Nejdřív to byly okurky, teď zas klíčky, bůhví, co to bude příště,“ řekla zákaznice Jessica Hemblenová.

Prodej zeleniny
Zdroj: ČT24