Kaddáfího síly útočí na přístav Závíja, lidé stále prchají

Tripolis - Jednotky loajální libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu dnes zahájily nový útok na město Závíja ležící asi 50 kilometrů od Tripolisu, které od března ovládají povstalci. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na představitele rebelů, jeho zprávu však zatím nebylo možné ověřit.

Podle mluvčího libyjských rebelů se bojuje už i v centru tohoto ropného přístavu, kde byly naposledy vážnější střety s Kaddáfího silami v březnu. Ozbrojenci opozičních sil mají prý ještě pod kontrolou nejméně západní oblasti Závíji, které se stalo nejbližším rebely dobytým městem od Tripolisu, který zůstává Kaddáfího baštou.

Povstání proti Kaddáfímu, které začalo 15. února, je už delší a krvavější než relativně rychlé revolty, které svrhly dlouholeté autoritářské režimy v sousedním Egyptě a Tunisku. Od počátku nepokojů v Libyi zahynuly nejspíš tisíce lidí a údajně statisíce osob ze země uprchly.

Lampedusu zavalilo 700 uprchlíků

Jen během noci na dnešek dorazilo na malý jihoitalský ostrov Lampedusa téměř sedm stovek uprchlíků ze severní Afriky. Připluli pravděpodobně z Libye na třech lodích. Jsou mezi nimi i ženy a děti. K ostrovu ležící v jižní části Středozemního moře nedaleko Tuniska (viz mapa) podle pobřežních hlídek směřují další dvě lodě s dvěma stovkami uprchlíků.

Krizi se snaží řešit NATO leteckou intervencí, jejímž oficiálním cílem je ochrana civilistů v této severoafrické zemi. V polovině března umožnila intervenci rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Spojenci v Libyi nejdříve útočili s nasazením bitevních letounů, na konci května byly v Libyi poprvé nasazeny i francouzské a britské vrtulníky.

Turecko nabízí Kaddáfímu záruky pro exil

Turecko, které je jedinou muslimskou zemí NATO a nepodílí se na bombardování libyjských vládních sil, v pátek oznámilo, že nabídlo libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu záruky pro jeho exil. „Kaddáfí nemá jinou možnost než opustit Libyi, a to za určitých záruk. Tyto záruky jsme mu dali. Řekli jsme mu, že mu pomůžeme, aby byl poslán tam, kam bude chtít,“ upřesnil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. „Podle toho, jak odpoví, předložíme tuto otázku našim spojencům (v NATO). Bohužel jsme ale dosud žádnou odpověď nedostali,“ prohlásil šéf tureckého kabinetu v turecké televizní stanici NTV.

Ankara několikrát Kaddáfího vyzvala, aby nařídil příměří, vzdal se vlády a umožnil předání moci. V televizním rozhovoru Erdogan vyjádřil zklamání nad tím, co označil za Kaddáfího zdržovací taktiku. „Kontaktoval jsem ho šestkrát nebo sedmkrát. Vysílal jsem zvláštní zástupce, ale vždy jsme naráželi na zdržovací taktiku. Řekli nám, že chtějí příměří, my jim odpověděli, aby ho vyhlásili, ale druhý den jsme zjistili, že některá místa byla bombardována,“ dodal turecký premiér.