Demokraté vyzvali kongresmana Weinera k rezignaci

Washington - Lídři americké Demokratické strany vyzvali svého spolustraníka, kongresmana Anthonyho Weinera, k rezignaci. Člen Sněmovny reprezentantů z New Yorku čelí výzvě ke složení mandátu poté, co se v pondělí přiznal, že prostřednictvím Twitteru zaslal jedenadvacetileté studentce fotku svého rozkroku. Předsedkyně Demokratické strany Debbie Wassermanová-Schultzová podle agentury AP prohlásila, že Weinerovo chování je „neobhajitelné“ a jeho úloha v Kongresu „neudržitelná“.

Šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů a bývalá předsedkyně dolní parlamentní komory Nancy Pelosiová zase prohlásila, že Weiner „potřebuje pomoc“ a mělo by se mu nějaké dostat bez tíhy skutečnosti, že je členem Kongresu. Šestačtyřicetiletý Weiner původně vinu popíral a tvrdil, že jeho účet na Twitteru někdo zneužil. „Hluboce lituji toho, co jsem udělal, rezignovat ale nebudu,“ prohlásil v pondělí a omluvil se své rodině, svým voličům a spolupracovníkům. Zároveň ale přiznal, že se takového chování nedopustil poprvé. Za poslední tři roky prý „nepatřičným“ způsobem na internetu a po telefonu komunikoval celkem se šesti ženami.

Weiner, jehož manželkou je dlouholetá poradkyně nynější ministryně zahraničí Hillary Clintonové Huma Abedinová, je členem Sněmovny reprezentantů od roku 1998. V rámci demokratické strany je považován za jednoho z největších liberálů a spekulovalo se o tom, že by se v roce 2013 mohl stát starostou New Yorku.