Nejmenší muž planety žije na Filipínách

Sindangan (Filipíny) – Nejmenším mužem na světě je syn chudého filipínského kováře Junrey Balawing, který v den svých osmnáctých narozenin měří pouhých šedesát centimetrů. V zapadlém městě Sindangan na jihu Filipín převzal osvědčení o zápisu do Guinnessovy knihy rekordů. Usměvavého rekordmana však museli při ceremoniálu podpírat rodiče, protože sám se na slabých nohou neudrží.

Junrey Balawing váží 5,5 kilogramu. Rostl jen první rok života, brzy nato se přestaly vyvíjet i jeho komunikační schopnosti. Dnes se s rodiči domlouvá v jednoduchých frázích.

Balawing vzal titul Nepálci Khagendrovi Thapa Magarovi, který dorostl do výšky 67 centimetrů. Kontrolní měření dnes potvrdilo, že Filipínec je o plných sedm centimetrů menší. Jeho rodiště Sindangan leží 730 kilometrů jižně od hlavního města Manily a do povědomí širší veřejnosti se do dnešního dne nedostalo.

Reportáž o nejmenším muži světa (zdroj: ČT24)

Oslavenec dostal dort, trochu peněz a pár dárků k narozeninám. Jeho slova překládal novinářům Balawingův otec, protože synek hovoří jen místním dialektem. Matka oslavu oplakala. Krátce po předání certifikátu se osmnáctiletý filipínský rekordman musel vzdálit kvůli únavě. Do té doby ale stačil zapózovat fotografům u lahve coca-coly, jejíž hrdlo mu dosahovalo do pasu.

Rodina doufá, že zápis Junreymu pomůže

Zápis do Guinnessovy knihy rekordů není spojen s žádným finančním ohodnocením. Oslavenci spoléhají na mezinárodní proslulost, kterou jim rekordy přinášejí. Balawing očekává, že sláva mu přinese dostatek peněz na lékařskou péči, kterou vzhledem ke svému křehkému zdraví potřebuje.

Sláva pomohla i Nepálci Magarovi. „Bylo o něj postaráno. Díky Američanům měl bezplatnou lékařskou péči. I s Junreyem soucítíme. Jeho život je plný kompromisů. Doufejme, že se také tentokrát najdou dobrodinci, kteří poskytnou pomoc,“ uvedl šéfredaktor Guinessova kniha rekordů Craig Glenday.

Lékařům podle rodičů oslavence není jasné, proč se Balawingův růst několik měsíců po narození zastavil. Jeho tři sourozenci dorostli do výšky úměrné věku.

Vydáno pod