Posselt: Klausova kritika připomíná komunismus

Augsburg (Německo) - Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt se v dnešním vystoupení na sudetoněmeckém sjezdu v Augsburgu ohradil proti sobotním výrokům českého prezidenta Václava Klause. Ten v reakci na požadavek sudetských Němců na omluvu za „minulá příkoří“ označil takovou výzvu v době výročí vyhlazení Lidic za výraz „lidské necitlivosti a nepoučitelnosti“. Podle Posselta připomínalo Klausovo vyjádření dobu před rokem 1989.

Český prezident včera reagoval na apel dalšího řečníka sjezdu, předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franze Panyho. Ten Klause vyzval, aby pronesl smířlivá slova k sudetským Němcům, kteří byli po druhé světové válce vysídleni z tehdejšího Československa. To však český prezident odmítl.

„Omluva vždy měla smysl jako krásné lidské individuální gesto, které člověk dělá ze svého vlastního rozhodnutí. Spory ohledně zodpovědnosti za druhou světovou válku a za všechno, co s ní souviselo, nelze řešit omluvami a už vůbec ne nás, kteří žijeme dnes, tedy po 66 letech,“ reagoval Klaus na výzvu z Augsburgu. „Všechny dosavadní omluvné výroky z české strany někteří v Německu slyšet nechtějí. Navíc žádat omluvu ve dnech výročí lidické hrůzné tragédie je výrazem mimořádné lidské necitlivosti a nepoučitelnosti,“ dodal český prezident.

Posselt: Klausova reakce připomíná dobu před rokem '89

Ke Klausovu vyjádření se dnes vrátil Posselt: „Absolutně nerozumím tomu, proč se prezident země, která se ve velké většině hlásí k evropské jednotě, proč prezident země, kde se zrodila evropská myšlenka, a proč prezident země, kde si lidé, díky bohu, znovu odvážně kladou otázky ohledně nepohodlných témat, jako je vyhnání (sudetských Němců), tak proč tento prezident musí tento sudetoněmecký den napadat způsobem, který připomíná dobu před rokem 1989.“

V reakci na zmínku o Lidicích sudetoněmecký předák připomněl, že on osobně loni navštívil památník této vyhlazené české obce a položil u něj věnec k uctění památky obětí nacistické likvidace jejích obyvatel za druhé světové války.

Seehofer mírnil napětí a znovu pojede do Čech

Zmírnit napětí mezi sudetskými Němci a Prahou se ve svém projevu pokusil bavorský premiér Horst Seehofer. Ten je z titulu své funkce patronem sudetských Němců a loni absolvoval historickou cestu do České republiky, kterou navštívil jako vůbec první ministerský předseda největší německé spolkové země.

Dnes v Augsburgu zdůraznil potřebu vést dialog a setkávat se s českou stranou. „K aktivnímu vytváření sousedských vztahů není nic cennější než dialog,“ konstatoval Seehofer. Uvedl, že ještě letos se chce vydat do Česka podruhé a zavítat na místa, která mají mimořádný historický význam pro sudetské Němce a pro bavorsko-české vztahy. S sebou by chtěl vzít početnější sudetoněmeckou delegaci, než tomu bylo při první cestě před Vánocemi.

K ní Seehofer podotkl, že „cesta sama a její příprava byly to nejtěžší v mé dosavadní politické kariéře“. Zároveň ale vyjádřil naději, že touto průlomovou návštěvou zahájil novou epochu vztahů mezi Bavorskem a Českem.