Splitem prošli gayové a lesbičky, deset zraněných

Split/Varšava - Ve středochorvatském Splitu se konal vůbec první tamní pochod za rovná práva gayů a lesbiček. Shromáždění ve městě, jež je známé svým konzervatismem, ovšem poznamenalo násilí. Zraněno bylo deset lidí, dalších sto lidí policie pozatýkala. Demonstrace za práva gayů a leseb se konala i Varšavě, zde proběhla bez incidentů.

Průvodu Gay Pride v jadranském Splitu se zúčastnilo 200 lidí, čtyři tisíce přihlížely. Lidé podle místních médií házeli na průvod kameny, kapsle se slzným plynem a rachejtle. Část účastníků dokonce protestovala proti homosexuálům. Na místě zasahovala policie. Dosavadní pochody za práva homosexuální menšiny probíhaly v metropoli Záhřeb, kde se vždy obešly bez násilí.

Barevný pochod prošel i Varšavou

Ve Varšavě se lidé s homosexuální orientací setkali na tzv. Pochodu rovnosti. Za doprovodu alegorických vozů a taneční hudby prošli hlavními třídami polské metropole mezi parlamentem a radnicí. Před sídlem zákonodárců zazpívali národní hymnu. Vyzvali politiky k povolení homosexuálních svazků, zavedení sexuální výchovy ve školách a k přijetí opatření proti diskriminaci sexuálních menšin. I zde se protestovalo proti pochodu, policie ale udržela tábor ultranacionalistů od průvodu, takže se akce podle očitých svědků obešla bez vážnějších incidentů.