První fotky postřelené Giffordsové zveřejněny na Facebooku

Washington - První dvě fotografie americké kongresmanky Gabrielle Giffordsové od jejího vážného zranění hlavy při lednovém útoku byly zveřejněny na jejím účtu na Facebooku. Giffordsová na fotografiích usmívá a kromě kratších, ještě nedorostlých vlasů působí odpočatým dojmem. Těžko však řict, zda bude zákonodárkyně schopna vrátit se do Kongresu a normálně mluvit. V poraněné časti lebky je totiž uloženo centrum komunikačních schopností.

Giffordsovou v lednu postřelil na jejím politickém mítinku dvaadvacetiletý Jared Lee Loughner, který je nyní v psychiatrické léčebně. Při útoku zahynulo šest lidí a dalších 13 bylo zraněno. Na zveřejněných fotografiích je politička z Demokratické strany s tmavšími a zdánlivě ještě nedorostlými vlasy, jinak ale nic neukazuje na její vážná zranění. Fotografie byly podle agentury AP pořízeny 17. května u houstonského rehabilitačního střediska, kde se léčila.

Až do dneška na veřejnost nepronikly žádné ostré záběry zraněné političky. Pouze v dubnu se v televizi objevily nekvalitní záběry Giffordsové nastupující do letadla, které ji dopravilo na Floridu, odkud se její manžel Mark Kelly coby velitel posádky raketoplánu Endeavour chystal vydat na oběžnou dráhu.

Profesionální fotografie poslankyně byly pořízeny ještě předtím, než lékaři Giffordsové voperovali protézu části lebky, kterou museli odstranit po lednovém útoku. Návrat Giffordsové do Kongresu je nadále nejistý. Její hlavní poradkyně Pia Carusoneová připustila, že Giffordsová má často problém vyjádřit se. Přesto je její relativní uzdravení pokládáno za malý zázrak.