Nový Zéland zasáhla zemětřesení, zatím bez obětí

Wellington - Nová zemětřesení dnes postihla novozélandský Christchurch necelé čtyři měsíce poté, co tu stejná přírodní pohroma zabila přes 180 lidí. Nyní zničila několik budov a nejméně deset lidí bylo zraněno. Nejsou ale zprávy o tom, že by si otřesy s ohniskem v hloubce asi 10 kilometrů vyžádaly oběti. Bylo zničeno několik budov.

Zemětřesení o síle 5,2 a šest stupňů Richterovy škály udeřila v době oběda, krátce poté přišel následný otřes o síle 4,9 stupně. Lidé v panice vybíhali z domů; v Christchurchi se zřítil kostel, z jehož trosek se podařilo vyprostit dvě osoby. Spadl také vedlejší dům, ale v něm prý nikdo nebyl.

Pro asi 50 000 domácností byly odpojeny dodávky elektřiny. Řada z nich pravděpodobně zůstane bez proudu i přes noc na úterý, kdy teploty klesnou k nule. Na východním předměstí se v důsledku zemětřesení valily kameny ze svahů, některé domy tu byly zaplaveny, když kvůli otřesům stoupla hladina spodních vod.

V druhém největším novozélandském městě Christchurchi žije málo lidí, protože mnoho obyvatel odešlo po zdejším loňském ničivém zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály, které si vyžádalo životy 181 lidí. Nový Zéland se nachází v oblasti silné tektonické aktivity, a proto jsou zde zemětřesení poměrně častá, většinou však slabá a bez následků.