Španělská náměstí jsou opět klidná, demonstranti zmizeli

Madrid – Mladí španělští demonstranti, kteří kempovali na madridském náměstí Puerta del Sol, aby vyjádřili nesouhlas s ekonomickými reformami, se pomalu začínají vytrácet. Na jejich místo nastoupily uklízecí čety. K rozpuštění protestu vedlo nedělní hlasování, kdy většina demonstrujících zvedla ruku pro ukončení třítýdenního kempování. K ukončení stanování na náměstích nejspíš vedl i sílící politický a ekonomický tlak. Podle organizátorů byly týdny odporu jen začátkem. Teď budou mladí Španělé hledat jinou cestu. Další demonstrace se snaží svolat na 19. června.

Výzva na 15. května se rozrostla v třítýdenní protest

Juan Lopez, mluvčí celého hnutí:

Kemp v Madridu „byl symbolický - plamen, který zapálil celé hnutí. Teď musíme jít jinou cestou. Tohle je jen začátek občanského hnutí.“

Na 15. května se několik občanských skupin, včetně „Skutečné současné demokracie“, rozhodlo svolat protesty prostřednictvím sociálních sítí, jako je Facebook. Velký zájem překvapil zřejmě i organizátory, tisíce lidí se totiž 15. objevily v Madridu, Barceloně i jiných městech.

Následující dny se však stovky demonstrantů rozhodly na madridském náměstí Puerta del Sol zůstat. Další kempy se začaly tvořit na nejsymboličtějších náměstích v tuctu dalších měst. Velkým shromaždištěm byla i barcelonská Plaza de Catalunya. Nyní však stany mizí i odtud.

Někteří demonstranti přesto tvrdí, že v protestech v Barceloně budou pokračovat. Organizátoři celé akce však uvedli, že pokud tak učiní, nebudou reprezentovat „Hnutí 15. května“. Podle španělských médií zmizely i stanové kempy z jiných osmi měst, ale nejméně ve čtyřech městech, jako je Valencia a Sevilla, demonstrující zůstali. Protestující budou pokračovat ve shromážděních i na okrajích Madridu. „Zůstat na Puerta del Sol už není možné kvůli všem zdrojům, které potřebujeme k zajištění pokračování protestů,“ tvrdí Lopez. „A okupovali jsme veřejné místo, které patří všem.“

Tisíce Španělů přicházely demonstrovat každý den

Hnutí získalo sílu denními demonstracemi zahrnujícími tisíce lidí na celém území Španělska. Obyvatelé se prodemonstrovali až k regionálním a místním volbám 22. května, které suverénně vyhrála konzervativní Lidová strana. Nyní má velké šance vyhrát i parlamentní volby nad vládnoucími socialisty. Ani tak nejspíš nebudou demonstrující spokojení. Žádná z těchto dvou stran, podle jejich slov, totiž nezastupuje jejich zájmy.

Důvodem nespokojenosti je španělská hluboká ekonomická krize a 21procentní nezaměstnanost v zemi. Nejvíce však protestovali mladí lidé, kterých je v zemi bez práce téměř 35 procent. Konkrétní požadavky demonstrujících se hodně lišily, pojítkem však byla žádost o změnu politického a ekonomického systému tak, aby byl více demokratický. „Jsme velmi rádi, že se spontánní hnutí proměnilo v politický dialog a svedlo lidi dohromady,“ dodává Lopez.

Další protesty Španělsko zasáhnou 19. června

Hnutí 15. května nyní volá po další demonstraci, tentokrát půjde o 19. června. Protestovat se bude proti sérii ekonomických opatření ,v Evropské unii známých jako „pakt pro euro“. Španělé se však obávají, že si tato opatření vyžádají další škrty v sociálních službách, platech a penzích.

15. května proběhla demonstrace za asistence policie klidně. Během dalších dvou týdnů však proběhly potyčky, zatčení a menší zranění, když se policie snažila vyklidit regionální náměstí, aby mohla být uklizena. Důsledkem byl však jen další nárůst počtu demonstrantů.