Na lavici obžalovaných nyní pro změnu brokolice, česnek a papričky

Berlín – Němečtí experti možná identifikovali tři konkrétní druhy klíčků jako zdroj nákazy šířené bakterií enterohemoragická E. coli (EHEC). Infikovaní zaměstnanci farmy v dolnosaském Bienenbüttelu, odkud se nákaza rozšířila, jedli převážně klíčky brokolice, česneku a pálivých paprik. Německý institut pro vyhodnocování rizik (BFR) vyzval z preventivních důvodů k obezřetnosti i při konzumaci syrových výhonků a klíčků, které si lidé vypěstují sami doma. Přesný zdroj nákazy stále není zcela jasný.

Dolnosaská ministryně zdravotnictví Aygül Özkanová oznámila, že v podezření na zdroj nákazy jsou výhonky tří zmíněných druhů zeleniny. Ve větším množství je jedlo pět nemocných nebo pozitivně testovaných zaměstnankyň farmy v Bienenbüttelu. V jednom konkrétním případě v Dolním Sasku byly právě klíčky vypěstované doma pravděpodobně zdrojem přenosu infekce na jednu rodinu. Dosud stále není jasné, zda nebezpečně zmutované bakterie do farmy jižně od Hamburku zavlekli pracovníci, nebo tam infekce přišla v semenech či z jiného zdroje.

Na následky infekce už zemřelo v Německu 35 osob a jedna ve Švédsku. Nakaženo bylo přes 3 200 lidí. Umírají většinou ti nakažení, u nichž se projevila závažná komplikace, tzv. hemolyticko-uremický syndrom (HUS), jenž má za následek chudokrevnost a selhávání ledvin. Další šíření infekce, jejíž první případ byl v Německu zaznamenán kolem 10. května, se mezitím výrazně zpomalilo.

  • Aygül Özkanová autor: ČT24, zdroj: www.stiftungfuermigranten.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1610/160954.jpg
  • Mikrobiologická analýza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2615/261417.jpg