Na jordánského krále zaútočil dav kamením

Ammán - Skupina mladíků dnes na jihu Jordánska zaútočila kamením a prázdnými lahvemi na konvoj, v němž jel král Abdalláh II. Nikdo z kolony nebyl při incidentu zraněn. Podle jordánské policie mladíci zaútočili na kolonu ve chvíli, kdy vjel automobil s Abdalláhem do města Tafílá. Kolona pak změnila trasu. K dalším potyčkám došlo ve městě po králově odjezdu.

Po králově odjezdu z města došlo k incidentu mezi policií a příslušníky místních beduínských rodin, kteří chtěli králi podle letité tradice předat své žádosti, ale policie jim v tom zabránila. Několik osob bylo při srážkách zraněno. Jordánský ministr informací Táhir Aduán prohlásil, že právě tento incident byl příčinou změny prezidentské trasy, nikoli útoky kamením na Abdalláhův konvoj.

Tafílá byla koncem května dějištěm demonstrace, kterou svolala tamní mládež. Účastníci se dožadovali odvolání vlády a kritizovali korupci. Jordánci manifestují za politické a ekonomické reformy od ledna.

Abdalláh II. v neděli slíbil změnu v systému sestavování vlády, mimo jiné by kabinet nově volil parlament. Teď je výběr vlády zcela na panovníkovi. O politických reformách mluvil Abdalláh už v únoru, kdy rozpustil vládu a jmenoval nového premiéra. Ani s novou vládou ale Jordánci spokojení nebyli. Protesty v zemi jsou klidnější oproti jiným arabským zemím. Demonstranti požadují demokratické reformy, odchod krále ale nechtějí.