Berlusconiho návrhy Italové v referendu smetli

Řím - Silvio Berlusconi utrpěl další drtivou porážku. Po prohraných místních volbách před dvěma týdny teď referendum smetlo vládní plány na privatizaci vodních zdrojů a výstavbu jaderných elektráren. Navíc voliči odmítli také rozšíření imunity vládních představitelů. Tou chtěl italský premiér zdržovat soudní jednání svých vlastních kauz.

Hlasování se zúčastnilo 57 procent voličů, potřebné kvórum přitom bylo 51 procent. A Italové řekli jasné NE výstavbě jaderných elektráren. Program jejich budování byl schválen už před třemi lety. Po jaderné havárii v japonské elektrárně Fukušima byl ale letos v dubnu italský program pozastaven. Dnes 94,4 procenta voličů definitivně odmítlo další stavbu. „Budeme muset říci sbohem jaderným elektrárnám a orientovat se silně na obnovitelné energie,“ uznal porážku Berlusconi.

„Rozhodnutí Italů je jasné o všech otázkách. Vláda a parlament nyní musí plně přijmout výsledky všech čtyř referend,“ dodal. Italové také v hlasování rozhodli i o tom, že se zruší zákony, podle kterých je voda zboží a které umožňují, že se dá na vodě vydělávat.

Pro Berlusconiho bude ale nejcitelnější prohrou fakt, že v referendu neobhájil zákon, který umožňoval jemu a dalším vládním činitelům vyhýbat se soudům. Premiér přitom čelí hned několika procesům.