Pohřešovaný seděl ve vazbě, policisté ho přitom usilovně hledali

Vídeň - Říká se, že pod svícnem je tma. Na vlastní kůži to poznal 19letý Rakušan obviněný z krádeže. Zatímco seděl ve vyšetřovací vazbě, rozjelo se po něm venku policejní pátrání jako po pohřešované osobě. Trvalo dva týdny, než policisté zjistili, že mají mladíka přímo pod nosem.

Dario byl 25. května zatčen kvůli krádeži videohry. Měl jít brzy k soudu, a tak ho vyšetřovatelé nechali ve vazbě. Pro okolí ale zmizel z povrchu světa. Na policii se obrátili jeho znepokojení rodiče z Horního Rakouska, kterým se přestal ozývat. A pak i vídeňští spolubydlící. „Samozřejmě jsme měli starost. Když se neobjevil pět dní, báli jsme se, že se mu něco stalo. Nejel ani na festival, kam se těšil,“ vysvětluje jeho spolubydlící Annika. 

I kamarádi úředně nahlásili jeho zmizení. A rozjeli kampaň na Facebooku. Třetí týden ve vazbě se Dario uviděl v televizi jako pohřešovaný, tak se přihlásil dozorci. 

Policie pátrala po muži, který byl ve vazbě (zdroj: ČT24)

„To, co se stalo, je omyl, chyba buď vyšetřovatele, který vyhlásil pátrání po pohřešovaném, nebo chyba kolegů ve vazební věznici, kteří nevěděli, že ho tam mají,“ říká Roman Hahslinger, mluvčí vídeňské policie. A zatímco Daria čeká soud, chybující vyšetřovatelé čelí disciplinárnímu řízení.

Vydáno pod