Na výročí rozdělení jednají Fatah s Hamásem o společné vládě

Káhira - V egyptské Káhiře se sejdou vysocí představitelé palestinských stran Fatah a Hamás. Frakce se v květnu dohodly na vytvoření společné vlády. Součástí příměří bylo i vypsání nových parlamentních voleb na příští rok. Jenže od dohody se obě strany zatím nebyly schopné domluvit na jménu prozatímního premiéra. Zároveň dnes uplynou čtyři roky ode dne, kdy Hamás ovládl pásmo Gazy a na palestinských územích byl vyhlášen výjimečný stav.

Historická smlouva mezi Fatahem a Hamásem má nyní po čtyřech letech obnovit společnou vládu a zvýšit šance na vytvoření samostatného státu. Obě strany ji podepsaly minulý měsíc v Egyptě. „Oznamujeme všem Palestincům, že navždy otáčíme temnou stránku rozdělení,“ prohlásil tehdy palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Mezi oběma frakcemi ale stále nepanuje výrazná shoda. Hamás odmítl návrh Fatahu, aby se šéfem přechodné vlády stal současný premiér palestinské samosprávy Salám Fajad.

Fatah a Hamás dále jednají (zdroj: ČT24)

„Navržení Saláma Fajada ústředním výborem Fatahu je nominací pouze Fatahu. Každý šéf vlády musí být zvolen konsensem, nikoli jen jednou ze dvou stran,“ uvedl Tahír al-Nounou, mluvčí Hamásu.