Republikáni v debatě proprali Obamu

Washington - Kritika ekonomické politiky Baracka Obamy dominovala první televizní debatě sedmi republikánských uchazečů o nominaci do amerických prezidentských voleb. Dostalo se i na reformu zdravotnictví nebo imigrační politiku. Zatím nejsilnějším kandidátem je bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney. O křeslo v Bílém domě mají ale zájem třeba i bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich nebo favoritka Tea Party Michele Bachmannová.

„Potřebujeme nového prezidenta, aby skoncoval s Obamovým ekonomickým propadem,“ prohlásil během debaty sedmi republikánských kandidátů jeden z nich, bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich.

„Prezident neuspěl. A neuspěl v době, kdy na něj Američané spoléhali, že vytvoří pracovní místa a zajistí ekonomický růst,“ přispěl do diskuse i favorit republikánských primárek Mitt Romney. Ten vyzval Obamu, aby předložil plány, jak zajistit vyrovnaný rozpočet.

Rozhovor s Pavlem Tomáškem (zdroj: ČT24)

V závěru debaty se kandidáti chválili navzájem a Romney prohlásil, že kdokoli ze sedmi kandidátů na pódiu by byl lepší prezident než Obama. Bachmannová vyjádřila přesvědčení, že republikáni příští rok v listopadu Obamovu vládu ukončí.

Obama žehlí spolustraníkův skandál

Svou oficiální kandidaturu oznámila přímo v televizním pořadu i republikánka Michele Bachmannová. Ta již během včerejška podala potřebné dokumenty.

Spolu s ní se do boje s Obamou pustí i další čtyři republikáni - obchodník Herman Cain, bývalý senátor Rick Santorum nebo Texasan Ron Paul a bývalý guvernér Minnesoty Tim Pawlenty.

Obama má zatím ale úplně jiné starosti než řešit slovní útoky svých rivalů. Prohlásil, že slibuje podporu nových pracovních míst. Navíc musí řešit i skandál ve své domovské straně. Demokratický kongresman Anthony Weiner se přiznal, že po internetu posílal fotku svých choulostivých partií. V USA kvůli tomu vypukla aféra. Obama se přitom na Weinera zlobí, prý jeho avantýry narušují práci vlády. Americký prezident navíc dodal, že kdyby byl Weinerem, rezignoval by. Ten to však odmítá.

Anthony Weiner
Zdroj: AP Photo/Richard Drew