Japonská vláda schválila odškodnění obětí jaderné havárie

Tokio - Japonská vláda schválila návrh zákona, který umožní odškodnit oběti jaderné havárie Fukušima. Tu zničily vlny tsunami při mohutném zemětřesení před třemi měsíci. Když z elektrárny začala unikat radiace, vyhlásily úřady povinnou evakuaci obyvatel ve dvacetikilometrovém okruhu. Přes 300 tisíc lidí odešlo do provizorních táborů. Z pracovníků, kteří elektrárnu zachraňují před výbuchem, bylo 8 velmi vážně ozářeno. Zatím nemají zdravotní potíže, ty se ale mohou projevit později.

Vláda učinila další krok v dlouhém procesu kompenzace škod po ničivém zemětřesení a vlně tsunami, které způsobily jadernou havárii v elektrárně Fukušima. Jestli ale zákon projde parlamentem, není vůbec jisté. Premiér totiž čelí kritice, že katastrofu nezvládl, a hrozí tak, že nebude mít dostatečnou podporu k tomu, aby zákony na odškodnění obětí katastrofy prosadil.   

Na schválení zákona přitom netrpělivě čeká společnost TEPCO, která havarovanou elektrárnu provozuje. „Doufáme, že návrh bude v parlamentu schválen co nejdříve,“ tvrdí společnost v prohlášení. Vláda dnes také schválila vytvoření speciálního fondu, ze kterého se bude odškodné vpylácet.

Rozhovor s Danou Hashimotovou (zdroj: ČT24)

Akcie společnosti přitom prudce klesají a vláda má plné ruce s tím, aby TEPCO udržela solventní. Japonská média navíc tvrdí, že výše odškodného, které bude muset společnost vyplatit, by mohla přesáhnout i 124 bilionů dolarů. Aby bylo TEPCO vůbec schopné kompenzace vyplatit, bude muset v následujícím roce zvýšit cenu elektřiny nejméně o 16 procent. Podle plánu mají navíc do fondu přispívat i další provozovatelé jaderných elektráren, v případě nutnosti pak finance věnuje i sám stát. Kdy se ale odškodné podaří splatit, teď není vůbec jisté.