Indie: Hladovkou proti korupci

Dillí – Korupce není úhlavním nepřítelem jen západní společnosti, ale trápí i jednu z nejlidnatějších zemí – Indii. Tamní jógín Svámí Ramdev se rozhodl vzít osud do svých rukou a vyhlásil korupci, potažmo celé indické vládě, vlnu odporů. Rozhodl se držet hladovku až do doby, dokud vláda razantně nezasáhne proti korupci. Na podporu tohoto boje svolal též demonstraci. Po jeho boku se jí zúčastnilo 65 tisíc lidí. Jejich protest však trval jen několik hodin. Úřady proti němu povolaly policii, která zasáhla slzným plynem. V potyčkách bylo zraněno více než 60 lidí.

Podle policie nebylo v silách organizátorů zajištění bezpečnosti, a proto bylo jejich povolení k demonstraci zrušeno. To však prošetří indický nejvyšší soud. Se zásahem policie nesouhlasí ani desítky milionů Indů, kteří se přidali k hladovce. Podle nich se úřady jen snaží umlčet člověka, který poukázal na jev prostupující celou indickou společnost – korupci.

V Indii nabírá korupce takových rozměrů, že je nutné si například zaplatit za povolení ke svatbě či za přístup k vlastnímu narozenému dítěti. Ani bezplatné indické zdravotnictví neznamená, že si za péči tamní lidé nezaplatí. Na jaře policie zatkla desítky pilotů s falešnými pilotními průkazy. Stačilo totiž podplatit instruktory, aby začali létat na dopravních linkách s tisícovkami pasažérů bez řádného absolvování pilotních zkoušek.

Podle analytika z indického listu The Hindu je korupce jediný problém, který představuje existenční riziko pro indický stát. Riziko však představuje i pro člověka, který nastartoval indický hospodářský zázrak. Premiér Manmóhan Singh dokázal co nikdo před ním. Zreformoval polosocialistické indické hospodářství. Po desetiletích mizérie přišel ekonomický skok. Indie v poslední dekádě roste každoročně o 8 až 10 procent. Ani odvážný premiér ale korupci nedokázal vymýtit.

Jógín Ramdev, jenž je přesvědčen, že jóga může vyléčit AIDS, je prý připraven na protest i zemřít. Po týdnu hladovky však skončil v nemocnici. Hrozí mu selhání ledvin. Hladovku ale přerušit nechce. Stejně jako miliony jeho stoupenců po celé Indii.

Jógou proti korupci (zdroj: ČT24)
  • Úplatky v Indii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2637/263602.jpg
  • Manmohan Singh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2636/263598.jpg