Rakety z Libye zasáhly tuniské území

Tripolis/Moskva – Jednotky libyjské armády vystřelily několik raket přes hranici do Tuniska. Střely nikoho nezranily, podle agentury Reuters ale přispějí ke zvýšení napětí mezi oběma zeměmi. K podobnému incidentu došlo v květnu. Tunis tehdy hrozil stížností u Rady bezpečnosti OSN. Dnes vyslal průzkumnou helikoptéru a letoun F-5, aby hranici střežily. V Libyi mezitím pokračují boje mezi Kaddáfího silami a povstalci. Rebelové prorazili obklíčení u Misuráty a pomalu postupují na západ.

Nejméně pět raket typu Grad dnes vypálila libyjská armáda na území Tuniska do oblasti Mrabí. Na libyjské straně v oblasti hor zatím stále bojují povstalci s Kaddáfího jednotkami. 

Bojuje se také na západní části pobřeží. Včera povstalci prolomili obklíčení přístavního města Misuráta. Od Kaddáfího jednotek ale rebelové dostali tvrdý úder. Klíčovou misurátskou ropnou rafinerii zasáhlo šest raket a poškodily generátory energie. „Musíme zastavit výrobu nafty. Bůh ví, kdy se zase budu moci vrátit do práce. Možná až seženeme náhradní díly pro generátory, ale to může trvat týden nebo i měsíc,“ říká zaměstnanec ropné rafinérie v Misurátě. V ofenzivě ale rebelové nepolevují a chtějí dobýt město Zlitán, které leží necelých 150 kilometrů od Tripolisu.

Do Benghází dnes připlula loď s 222 uprchlíky a 30 zraněnými, která v pondělí opustila Misurátu. Mezinárodní organizace pro migraci od poloviny dubna takovýmto způsobem z Misuráty evakuovala téměř 7 500 lidí. Jednotky libyjského vůdce se podle fotografa Reuters stáhly z města Kikla, ležícího asi 150 kilometrů jihozápadně od Tripolisu. Město nyní ovládají rebelové, kteří se začínají obrňovat, protože čekají protiútok.

Velení Severoatlantické aliance oznámilo, že její letadla zneškodnila několik Kaddáfího vozů s těžkými zbraněmi. Nevyloučilo přitom ani případný útok na jednu z nejzachovalejších památek z doby římské. Kaddáfího jednotky totiž údajně v ruinách Leptis Magna ukrývají stovky raket Grad a další munici. „Budeme dál ničit Kaddáfího zbraně, abychom snížili hrozbu jeho útoku na civilisty. Byli bychom znepokojeni, pokud Kaddáfí schoval munici právě na takové místo. Ujišťuji vás, že při útoku vždy zvažujeme veškerá rizika,“ uvedl mluvčí NATO pro libyjskou misi.

Na diplomatické rovině povstalci zase zaznamenali úspěch, když jejich Přechodnou národní radu uznalo Německo. Dnes tento krok kritizovala libyjská vláda.

Jihoafrický prezident Jacob Zuma se dnes zase pustil do úderů NATO. Podle něj aliance zneužívá rezoluci OSN. Jejím cílem byla ochrana libyjských civilistů před Kaddáfího jednotkami. „Jasně se domníváme, že rezoluce je využívána ke změně režimu, k politickým vraždám a k zahraniční vojenské okupaci,“ prohlásil Zuma.

Libyjský vůdce od začátku bojů před více než třemi měsíci několikrát prohlásil, že je připraven jednat s opozicí, ta ale prý dialog s ním odmítá a požaduje jeho okamžitý odchod. Kaddáfí ale již několikrát prohlásil, že svou zemi neopustí.

Vydáno pod