Na Mars se chystá zvědavé vozítko

Los Angeles - Raketoplány pějí svou labutí píseň, vědcům to ale neubírá chuť ke zkoumání vesmíru. Hlavním cílem výzkumů se stává Mars. V listopadu by se k Rudé planetě měl vydat další rover pojmenovaný Curiosity, který právě prochází posledními testy v Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii.

Curiosity neboli zvědavost. Lepší jméno pro další sondu určenou ke zkoumání Marsu snad američtí vědci ani nemohli vymyslet. Jako kdyby vyjadřovalo nejčastější pocit, který si s touto sondou a Rudou planetou spojují. Sonda, která se oficiálně jmenuje Marsovská vědecká laboratoř je multimiliardový projekt, který vzniká v pasadenských laboratořích. „Všechno podřizujeme tomu, abychom skutečně v listopadu startovali. Nic nám nestojí v cestě. Před dvěma lety jsme měli problémy a zmeškali jsme start. Tenhle rover je nejen velice komplexní, ale pokoušíme se i o věci, které před námi ještě nikdo nedělal,“ popisuje člen projektu Ašwin Vasavada.

Sonda vzniká za přísných podmínek. Konstruktéři tak chtějí zabránit tomu, aby si ze Země odvezla jakékoliv znečištění, které by později mohlo kontaminovat vzorky a znehodnotit drahocenná pozorování. Zvlášť, když mají pomoci zodpovědět několik otázek, které nedají už dlouhé roky spát nejen vědcům. „Hlavní rozdíl mezi Curiosity a jejími předchůdci Spiritem, Opportunity a Sojournerem je její velikost. Ta se zase odvíjí od všech úkolů, které jsme si pro její fungování na Marsu vymysleli. Jedním z nich je sběr vzorků kamení a půdy, které se budou následně analyzovat v laboratoři přímo na palubě sondy. To vše kvůli zodpovězení otázek, které si klademe už celá desetiletí - zda je na Marsu život,“ dodává Vasavada.  

Curiosity se chystá k Marsu (zdroj: ČT24)

Jakmile se sonda dostane na pevnou zem Marsu, dokáže překonat až 75 centimetrů vysoké překážky. Do kopce vyšplhá rychlostí až 90 metrů za hodinu. Jeho průměrná rychlost by se na Marsu měla pohybovat kolem třiceti metrů za hodinu. Záleží ale na stavu baterií, sklonu terénu a jestli nebude povrch příliš sypký nebo kluzký, viditelnosti a dalších faktorech. To vše ale za předpokladu, že se na povrch vůbec v pořádku dostane.

„Curiosity by na Marsu měla přistát úplně jinak, než všichni její předchůdci. Hlavně kvůli její velikosti. Váží totiž celou tunu. Abychom takovou hmotu dostali v bezpečí na povrch Marsu, nemůžeme už použít nafukovací polštáře tak, jako u předchozích sond. To by už na ně bylo prostě trochu moc. Takže se musíme vrátit trochu do minulosti a k přistání použít brzdné rakety. Na zem ho vlastně dopraví jakési raketové saně, které budou mít sondu zavěšenou na provaze několik desítek metrů pod sebou a postaví ho rovnou na kola.“

Vozítku bude dodávat energii radioizotopový pohonný systém, který by měl vydržet na téměř dva pozemské roky provozu. Zajistí mu také větší mobilitu a flexibilitu, bude moci plnit více úkolů a obsáhne větší prostor než předchozí mise. To se bude hodit, protože poveze zatím největší množství přístrojů, jaké na Mars kdy kdo poslal. Než se ale vědcům dostane do ruky, budou si muset počkat.

„Nejnebezpečnějším, čím si Curiosity bude muset projít, je jednoznačně přistání. Takže první věcí, na kterou budeme po jejím dosednutí čekat, bude hlášení, že jsou všechny její systémy v pořádku. Tím strávíme několik prvních dní po přistání. Budeme kontrolovat jeden po druhém každý podsystém a každý nástroj, abychom se ujistili, že přežily start i přistání. Pak se teprve vrhneme na vědu. Až budou inženýři hotovi s kontrolou Curiosity, předají ho nám, abychom mohli zase začít objevovat Mars,“ plánuje vědec.

Vozítko za dva a půl miliardy dolarů by se zanedlouho mělo přesunout do Kennedyho vesmírného střediska, kde se začne připravovat na dalekou cestu vesmírem. Pokud vše dopadne dobře, k Marsu se vydá mezi 25. listopadem a 18. prosincem.

  • Sonda Curiosity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2637/263683.jpg
  • Sonda Curiosity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2637/263684.jpg
  • Sonda Curiosity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2639/263877.jpg
  • Sonda Curiosity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2639/263880.jpg
  • Sonda Curiosity autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2637/263681.jpg