Sloni jako terapeuti pomáhají autistům

Thajsko - Thajská sloní rezervace u historického města Chiang Mai rozjíždí celou řadu neobvyklých sloních aktivit. Sídlí tu královské sloní stáje a funguje Thajský sloní orchestr. Teď se sloni chystají proniknout i do zdravotnictví. Budou prý pomáhat autistům. Prvními sloními terapeutkami budou slonice Nua Un a Prathida. Mají mírnou živou povahu a jsou mimořádně inteligentní.

„Provádíme výzkum, který potvrzuje, že sloni mohou opravdu dobře pomáhat v terapii autistů. Mohou jim pomoci, aby lépe fungovali v naší společnosti, aby se do ní lépe začlenili,“ říká zakladatel sloní terapie Wittaya Khem-nguad.

Děti a nemocní mladí lidé pomáhají slonům s hygienou, hrají s nimi míčové hry a vozí se na jejich zádech. K zvířecí terapii se už dlouho využívají taky delfíni, psi nebo koně. Někteří odborníci jsou ale k výsledkům těchto metod skeptičtí. Hlavně kvůli nákladnosti některých projektů. Zastánci zvířecích léčitelů jsou ale přesvědčeni, že jejich přínos by se neměl podceňovat. Potvrzují to i rodiče dětí, které přicházejí právě do rezervace na severu Thajska. 

Sloní terapeuti pro autistické děti (zdroj: ČT24)

Matka jednoho pacienta o svém synovi říká: „Normálně se slonů bojí a nikdy by se k nim tak blízko neodvážil, ale tyhle má rád. Odváží se jich dotknout a hraje si s nimi. Dokonce se na aktivity s nimi vydrží i soustředit a je mnohem déle v klidu.“ Za tři týdny od začátku projektu pozorovali rodiče i lékaři zlepšení u čtyř chlapců ze skupiny.

Autismus je neléčitelný. Vhodná terapie a léky ale pomohou postiženým zlepšit řečové dovednosti a schopnost učení. Díky nim zvládají lépe společenský život. „Je opravdu neuvěřitelné, jak sloni poznají, že se jedná o postižené děti. Chovají se k nim úplně jinak. Vidíme to na vlastní oči, když k nim děti přijdou a chtějí si s nimi hrát nebo je pohladit,“ popisuje chovatel slonů Jeerasak Wannalak. 

Sloni se v Thajsku dřív používali na práci. Od té doby, co je nahradily stroje, se ale stávají čím dál tím ohroženější. Wittaya Khem-nguad původně pracoval v reklamě. Ke slonům ho to ale vždycky táhlo a tímto projektem se snaží vrátit jim jejich dřívější užitečnost. Poté, co se dočetl o koňské hipoterapii, oslovil thajské lékaře s nápadem využít slony k léčbě autismu. 

„Ještě to sice musíme dokázat vědecky, ale myslím, že můžu říct, že sloni pomáhají dětem rozvíjet jejich smyslové schopnosti. Taky zvyšují jejich schopnost interakce. Slon je zvíře, které má poměrně dost velký mozek, a když se děti naučí komunikovat se slony, zvládají lépe i komunikaci s dalšími lidmi,“ vysvětluje Joseph Suepiantham, ředitel Centra pro výzkum autismu z Bangkoku. 

Sloni dokážou malé autisty nejen na první pohled zaujmout, díky jejich inteligenci s nimi děti mohou prožívat širokou paletu činností. V centru vypracovali šest specifických sloních terapeutických aktivit. Z finančních důvodů nabízí centrum zatím jen osmidenní programy. Rodiče autistických dětí ale doufají, že se časem budou moct přihlásit i na dlouhodobou léčbu.