Německé batole nepřežilo střevní nákazu

Berlín - Nákaza nebezpečnou střevní bakterií EHEC v Německu opadává a počet nově infikovaných stagnuje. Prohlásil to dnes bavorský ministr zdravotnictví Markus Söder po setkání se spolkovou ministryní zemědělství Ilse Aignerovou. Poprvé jí však podlehlo malé dítě - dvouletý chlapec z dolnosaského Celle. Počet obětí epidemie se tak v Německu vyšplhal na 36, jednoho mrtvého již dříve ohlásilo Švédsko.

Podle berlínského Institutu Roberta Kocha se smrtícím typem bakterie EHEC od vypuknutí nynější epidemie zhruba v polovině května nakazilo 3 235 osob. V pondělí uváděl o sedm infikovaných méně. U 781 se projevil takzvaný hemolyticko-uremický syndrom, jenž má za následek chudokrevnost, poruchy nervového systému a selhávání ledvin.

Většinu obětí doposud tvořily dospělé ženy. Nejmladší z nich bylo 20 let. Jejich seznam však dnes rozšířil dvouletý chlapec. V jeho rodině se nakazil i jeho desetiletý bratr a otec, oba se ale podle tamních lékařů uzdravují. Jak se do jejich těl nebezpečná bakterie dostala, není zatím známo.

Němci potřebují ledviny

Kvůli onemocnění se v Německu zvýšil počet lidí, kteří potřebují novou ledvinu od dárce. Nyní je v tamních nemocnicích asi sto pacientů, kteří budou bez transplantace odkázáni po zbytek života na dialýzu. Na čekací listině na novou ledvinu je v současnosti okolo 8 000 osob. Ročně se jí dočká zhruba jen 3 000 Němců.

„Vlna onemocnění EHEC jak v Bavorsku, tak v celém Německu opadává,“ konstatoval ještě před oznámením nové oběti Söder. Úřady slíbily pomoc farmářům, jejichž produkci epidemie negativně poznamenala. Pěstitelé by měli dostat výhodně úročené půjčky. K tomu budou mít nárok na část z kompenzací, které pro ně chystá Evropská unie. Ta pro tento účel už dříve vyčlenila 210 milionů eur (pět miliard Kč).

Farmáři dostanou odškodnění

Evropští producenti získají za škody způsobené šířením nebezpečné bakterie odškodné 210 milionů eur. Zatím ale není jasné, do jaké výše bude odškodnění vypláceno.

Na pomoc by měli mít nárok pěstitelé okurek, rajčat, salátu a paprik a zřejmě i čekanek, které byly staženy z trhu po 26. květnu, kdy problém s bakterií a jí způsobovanou vážnou střevní chorobou v Německu propukl. Náhrada by se měla týkat zemědělců ze všech zemí EU, tedy i z Česka. Podmínkou je, že jasně doloží ztráty, které na produkci kvůli dopadům šíření střevní nákazy a zpráv o jejím možném zdroji měli.