Britské supermarkety se snaží minimalizovat odpad

Londýn - V supermarketech je jídla vždycky dost, spousta se ho ale na naše talíře nikdy nedostane a končí na skládkách. Jen ve Velké Británii to je 7,6 procenta zboží, tedy jeden a půl milionu tun jídla. To představuje ztráty za téměř čtyři miliardy dolarů. Obchody se proto snaží vytvořit programy, aby do roku 2015 neprodukovaly žádný odpad. Jenže podle průzkumů britské domácnosti každoročně vyhodí přes osm milionů tun potravin. Některé obchody proto rozjely namísto dva za cenu jednoho novou kampaň - kup jeden a později si přijď pro další zdarma.

Obchody se snaží proti velkému množství odpadu bojovat, ale hlavně tím, že spoustu zboží odmítají vůbec převzít - například s tím, že nevypadá čerstvě. Takže zboží skončí v odpadu dřív, než ho obchod vůbec koupí. Obrovský výběr totiž zákazníky kazí. Stačí, že zboží není dokonalé, trošku naťuknuté nebo nemá tu pravou barvu, a už se neprodá. A obchodníci o tom dobře vědí. Proto se snaží najít pro veškeré suroviny uplatnění.

Jednou z cest, jak využít neprodané jídlo, je například darovat ho charitě. Společnost FareShare takto každým rokem odebere z obchodů přes tři tisíce tun jídla. Podle ředitelky FareShare Lindsay Boswellové to je ale stejně jen jediné procento z toho, kolik by pro lidi v nouzi jen v Británii bylo potřeba. Například síť supermarketů Sainsbury loni darovala jídlo za víc než dva miliony dolarů.

Osud zboží se supermarketů (zdroj: ČT24)

Zpracování odpadu přitom může hodně nabídnout: například využití neprodaného jídla ve zpracovatelských závodech na biomasu. Z jedné tuny odpadu tu vznikne až půl megawatt hodiny elektřiny. Ale například v Londýně je obchod, který vzniku odpadu úplně předchází. Z potravin, které nevypadají perfektně nebo se jim blíží datum spotřeby, tu sami vyrábějí sendviče a polévky pro rychlé občerstvení.

  • Supermarkety se snaží minimalizovat odpad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2639/263885.jpg
  • Společnost FareShare autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2639/263883.jpg
Vydáno pod