Nezaměstnanost v Gaze přesahuje 45 procent

New York - Nezaměstnanost v pásmu Gazy dosáhla v druhém pololetí minulého roku 45 procent, což je jedno z nejvyšších čísel na světě. Uvedla to agentura OSN, která pomáhá palestinským uprchlíkům. Mzdy na tomto území prudce klesly o 35 procent od doby, kdy Izrael s poukazem na bezpečnostní rizika uvalil na Gazu blokádu čtyři roky poté, co si Hamas vybojoval kontrolu nad Gazou na mnohem umírněnějším Fatahu.

Od té doby Hamas vládne v Gaze, zatímco Západem podporovaná palestinská samospráva vedená Fatahem vládne na západním břehu Jordánu. Hamas a Fatah se nedávno dohodly na usmíření a nyní jednají o budoucí společné vládě. Izrael, USA a Evropská unie považují Hamas za teroristickou skupinu. Hamas neuznává Izrael a odmítá se vzdát násilí.

Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě poukazuje na vysokou nezaměstnanost na celých okupovaných palestinských územích. Organizace uvítala nedávné uvolnění pohybu lidí na západním břehu. Upozornila ale, že omezení pohybu by mělo být zmírněno v arabském východním Jeruzalémě a v Gaze a že blokáda v Gaze by měla být zrušena.

„V Gaze toto uzavření vede k vysoké nezaměstnanosti a závislosti na externí pomoci a také k pašování,“ uvedl generální ředitel agentury Juan Somavia. „Pokud nebude zrušeno kompletní uzavření Gazy, bude se ekonomické a sociální uspořádání na tomto území dále rozpadat,“ dodal Somavia.

Vydáno pod