Čeští koně Převalského už jsou v Mongolsku

Ulánbátar - Do Mongolska dorazil letoun se čtyřmi koňmi Převalského. Koně z pražské zoo se vrací do svého původního domova. Vojenský dopravní letoun CASA se čtyřmi koňmi Převalského odlétl včera odpoledne z pražského letiště ve Kbelích. Tři klisny a jednoho hřebce přepravil do západního Mongolska. Před transportem dostala zvířata preparát na uklidnění. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před čtyřiceti lety. Přežil pouze v lidské péči, Zoo Praha na tom má velký podíl, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Zvířata oživí nejmenší ze tří populací koně Převalského v Mongolsku. Stádo žijící v rezervaci Chomyn Tal čítá 24 jedinců, z nichž pět se narodilo tam. Zbytek dopravili do Mongolska Francouzi před šesti lety.

Do Mongolska odletěl tříletý hřebec Matyáš narozený ve Slatiňanech, o rok starší klisna Lima též ze Slatiňan, Kordula narozená v roce 2006 v Praze a stejně stará klisna Cassovia z košické zoologické zahrady. Před odletem ošetřovatelé umístili čtveřici do aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově.

Nyní zvířata čeká jízda terénním vozem do rezervace vzdálené 250 kilometrů. Z toho posledních 50 kilometrů už bude v členitém terénu s písečnými přesypy. „Organizátoři se samozřejmě obávají toho, co je čeká na cestě do rezervace,“ informuje zpravodaj ČT Petr Zavadil. V Chomyn Talu pak stráví nějaký čas v karanténě.

Další diskuse o letounech CASA

Převoz koní vyvolal další diskusi o transportních letounech CASA, které armáda pro let do Mongolska poskytla. Vojenské letouny měly být původně nasazeny v Afghánistánu. Armáda ale jejich provoz musela několikrát dočasně pozastavit, protože vykazovaly technické nedostatky. Poslední vojskové zkoušky navíc zjistily závady na ochranném systému letounů, který je pro nasazení v misi zcela zásadní. O dalším osudu letounů ve výzbroji české armády se nyní jedná.

Koně Převalského
Zdroj: ČT24
Vydáno pod