Mexická policie si chce napravit reputaci

San Lorenzo Acopilco - Mexiko rozjelo pětidenní intenzivní kampaň proti zločinu. Pomocí lepší spolupráce jednotlivých států chce snížit počet vražd, únosů a vydírání. Ty jsou v zemi na denním pořádku. Mnohde proto lidé bojují proti zločincům vlastními silami, jako ve městě San Lorenzo Acopilco.

Rozzuření lidé chtěli vzít spravedlnost do vlastních rukou a napadli policejní auto, ve kterém se schovávali tři muži a jedna žena. Podle obyvatel města San Lorenzo Acopilco šlo o zločince, kteří terorizovali okolí. „Ti kriminálníci chtěli unést dítě, tak jsme se na ně vrhli. Pak ale přijela policie a zasáhla proti nám. Myslíte, že je to spravedlivé,“ ptá se žena z rozvášněného davu.

S policisty si dav vyměnil dávku kamenů a slzného plynu. Lynčování nebo pokus o něj je v Mexiku poměrně časté. Mexičané totiž policii nevěří – je podle nich zkorumpovaná a na vysokou kriminalitu nestačí.

Mexická policie si chce vylepšit reputaci (zdroj: ČT24)

Policie se teď snaží svou špatnou image vylepšit. V metropoli vyšlo do ulic 22 tisíc policistů a bezpečnostní síly po celé zemi jsou v pohotovosti. „Je to v pořádku. Působí to trochu komplikace, ale myslím, že je to dobré,“ říká José Luis Martinez. V rámci kampaně proti zločinu nespustí policisté oči z ulic celých pět dní. Navíc se snaží uplatnit novou strategii. „Je to první celonárodní operace. Organizují ji jednotlivé státy. Snažíme se mezi nimi prosadit sdílení informací tak, aby bylo snazší dopadnout zločince, kteří působí v několika státech,“ vysvětluje starosta Mexico City Marcelo Ebrard.

Na drogové kartely, které jsou za většinu zločinů zodpovědné, zatím ale nic nezabíralo a boj proti nim přinášel jen další mrtvé.

Násilí v mexických ulicích
Zdroj: ČT24
Vydáno pod