Umírání pacienta na eutanázii v dokumentu BBC vzbuzuje diskuse

Londýn – Britové opět diskutují na téma eutanázie, přiměl je k tomu kontroverzní dokument veřejnoprávní televize BBC. Ta v pondělí odvysílala snímek Choosing to Die (Zemřít podle své volby), ve kterém spisovatel Terry Pratchett sleduje s kamerou jednasedmdesátiletého Petera Smedleyho. Ten se rozhodl zemřít na švýcarské klinice Dignitas. Dokument pak zobrazuje poslední pacientovi chvíle poté, co podstoupí eutanázii.

Spisovatel Terry Pratchett se proslavil svými sci-fi knihami, teď o něm ale Britové mluví v souvislosti s jeho dokumentem, který odvysílala BBC. Pratchettovi před 4 lety diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Od té doby se zabývá otázkou, zda má člověk právo vybrat si, jak zemře. Sám Pratchett se netají tím, že by chtěl podstoupit eutanázii. Jenže ta je v Británii nelegální. 

Pratchett v dokumentu zachycuje osudy několika lidí, kteří o eutanázii uvažují, kvůli svým nevyléčitelným nemocem. Jeden z nich pak ve filmu skutečně asistovanou sebevraždu podstoupí. Je to 71letý hoteliér Peter Smedley, který trpí degenerativním onemocněním motorického systému. Rozhodl se proto vydat se na známou švýcarskou kliniku. Spolu s ním jede i sám Pratchett, který je i s kamerou svědkem Smedleyho umírání po smrtelné dávce barbiturátů. 

Highlight o dokumentu BBC o eutanázii (zdroj: ČT24)

"Jmenuji se Terry Pratchett a je mi 62 let. Před třemi lety mi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Lidé, které potkám v tomto filmu, stejně jako já přemýšlejí o tom, jak zemřou. Je možné, pro někoho jako jsem já nebo vy, vybrat si smrt, jakou chceme?"

„Věřím, že každý, kdo je postižen vážnou a smrtelnou nemocí, by měl mít možnost zemřít klidně a s lékařskou pomocí a netrpět,“ obhajoval Pratchett asistovanou sebevraždu po odvysílání dokumentu, který vzbudil u odpůrců eutanázie nevoli. Pratchettovi především vadí, že eutanázie není v Británii legální. „Styděl jsem se, že Britové se musejí trmácet do Švýcarska za poměrně velkých nákladů,“ řekl. 

Naopak u odpůrců se objevil názor, že britská veřejnoprávní televize vůbec neměla takový dokument vysílat. Liz Carrová, která se zasazuje za práva postižených, označila pořad za propagandu eutanazie. Zároveň se vyslovila proti její legalizaci. „Já a mnoho dalších postižených a smrtelně nemocných lidí, se obáváme, co by legalizace asistované sebevraždy znamenala,“ uvedla. 

BBC ale odvysílání dokumentu obhajuje. „Film líčí prožitek jednoho člověka - Terryho cestu, při které zkoumá tento problém,“ uvedla mluvčí BBC. „Snímek dává lidem možnost si na tuto věc utvořit názor.“ Podobný snímek o eutanázii přitom už před dvěma roky odvysílala i britská stanice Sky.