Chodorkovskij bude péct chleba nebo šít palčáky

Moskva – Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij neuspěl se svou žádostí o podmínečné propuštění. Musí si tak odpykat trest vězení za zpronevěru, krádeže ropy nebo praní špinavých peněz. Mnohaletý trest si bude odpykávat v zapadlém Segežském okresu Karélie.

Michail Chodorkovskij míří k severnímu polárnímu kruhu. Správa karelských nápravných zařízení pro něj vybrala věznici označenou IK-7. Jako vězeň by zde mohl Chodorkovskij pracovat v místní pekárně nebo by případně mohl u šicího stroje vyrábět zimní rukavice či pracovní oděvy. 

Chodorkovskij dnes po neúspěšném odvolání kritizoval ruskou justici. Prohlásil, že všudypřítomná korupce a deficit práva může v Rusku vyvolat sociální neklid. Varoval proto, že pokud vláda nezreformuje soudní systém a nedopřeje lidem více svobody, mohou vyjít do ulic a způsobit režimu problém. 

Chodorkovskij požádal o podmínečné propuštění z vězení po odpykání více než poloviny trestu. Za mřížemi je od roku 2003, kdy byl odsouzen za podvody a daňové úniky. Chodorkovskij ale u soudu se žádostí neuspěl, soudce mu pouze snížil trest ze 14 na 13 let. Navíc koncem loňského roku dostal dalších 6 let za podezřelé obchody s ropou. Ve vězení by tak mohl být nejmíň do roku 2017.

Vydáno pod