Skandál slovenských soudců a právníků - hráli si na devínský masakr

Bratislava - Slovenskem otřásá skandál. Deník Nový Čas zveřejnil fotografie a video z oslavy několika soudců Nejvyššího soudu, náměstka generálního prokurátora a dalších právníků. Na záběrech se baví napodobováním masakru z Devínské Nové Vsi. Video přitom údajně vzniklo krátce po tragédii. Vtipkování o masakru, při kterém zemřelo sedm lidí a sám šílený střelec se zastřelil, vyvolalo na Slovensku velké rozhořčení.

Čtyři soudci Nejvyššího soudu Daniel Hudák, Juraj Seman, Milan Lipovský, Štefan Michalík, žilinský krajský soudce Jiří Krupa, soudce z Čadce Josef Korduliak, náměstek generální prokuratury Ladislav Tichý a pedagog Tomáš Valent z Právnické fakulty UK čelí skandálu. Na soukromé párty totiž nevhodně vtipkovali o tragické události z loňského srpna, kdy Ľubomír Harman postřílel na bratislavském sídlišti sedm lidí a pak zabil i sám sebe.

Slovenská justiční elita si přitom na soukromém večírku na vraha zahrála a vše si ještě natočila. Na videu měl advokát v penzi Tibor Péchy na hlavě modrá sluchátka, podobně jako vrah, a v ruce nefunkční samopal. Takto „vyzbrojen“ vítal hosty. Večírek se přitom konal loni na podzim, tedy krátce poté, co se tragédie odehrála. A zábava se zřejmě rozjela, protože Péchy samopal téměř nedal z ruky a několikrát dokonce mířil i na své kolegy.

Reportáž Olgy Bakové a Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Právníci a soudci oslavovali založení občanského sdružení Justiční Oskar. Péchy přitom odhaloval pamětní desku sdružení, a když hrála slovenská hymna, salutoval. Později si chtěl advokát zatančit, v pánské společnosti ale zřejmě nenašel vhodnou taneční partnerku, a tak si na parket místo zbraně vzal sošku spravedlnosti.

Zajímavý na celém skandálu je i podnik, kde se párty konala. Bar v Rajeckých Teplicích nese název po mafiánské rodině Bonanno. V podniku jsou na stěnách tabulky s nápisy Mafie nebo fotografie postav z filmů o podsvětí.

Zůstanou vtípky bez trestu?

Šokující oslava na účet masakru bude mít ale zřejmě dohru. I když šlo o recesi, ozývají se hlasy, že renomovaní právníci by si takové vtípky neměli dovolit. „Nepovažuji to ani za vtipné, ani za důstojné, ani za hodné postavení soudců,“ odsoudila událost Iveta Radičová, slovenská premiérka.

Ministryně spravedlnosti slibuje, že věc prošetří. Případné tresty by měl vynést šéf Nejvyššího soudu Štefan Harabin, ten ale říká: „Musím mít k dispozici důkazy zajištěné procesním způsobem.“ Záběry zveřejněné médii prý nestačí.

Advokát vítá jako vrah z Devínské Nové Vsi své hosty
Zdroj: ČT24
Vydáno pod