Indonéský radikální vůdce dostal 15 let

Jakarta – Indonéský soud dnes uložil 15letý trest islámskému duchovnímu Abu Bakaru Bashirovi. Uznal ho vinným z terorismu. Bashir pomáhal organizovat útoky a sponzoroval tréninkové tábory džihádistů. Ti plánovali napadnout vládní cíle, zabít prezidenta a nakonec nastolit v zemi islámské právo.

Dvaasedmdesátiletý Bashir je vůdcem zakázané teroristické organizace Jemaah Islamiah (JI). Ta zřejmě stojí za různými teroristickými útoky včetně atentátu na Bali, kde v roce 2002 zemřelo 202 lidí. 

Bashir údajně podporoval polovojenský výcvikový tábor. Tady se měli bojovníci cvičit na atentát na prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona. Radikálové chtějí v Indonésii nastolit islámský stát, jenž by se řídil právem šaría. 

Indonéský soud potrestal Bashira (zdroj: ČT24)

Bashir ale vazby na extremistické skupiny popírá a opakuje, že je nespravedlivě obviněný. „V mém případu hrají velkou roli Američané a Australané. Ovlivňují soud, nejradši by mě zabili, protože můj boj za islám je podle nich nebezpečný,“ tvrdí.

Už v minulosti byl vězněn v souvislosti s atentáty na Bali. Policie ho loni v říjnu zatkla kvůli údajným stykům s novou teroristickou organizací, která byla v nejzápadnější indonéské provincii odhalena v únoru.

Soud doprovázela přísná bezpečnostní opatření, protože tento týden v Jakartě kolovaly psané hrozby, že ve chvíli čtení rozsudku exploduje 36 bomb nastražených po celé zemi. Kolem soudní budovy se sešly stovky Bashirových stoupenců. Po celé metropoli hlídkovaly preventivně tisíce pořádkových policistů v obavách z možných nepokojů.

Vydáno pod