Syrská armáda nadále zatýká oponenty režimu

Damašek - Syrští vojáci a policisté dnes pokračovali v zatýkání oponentů režimu. Na severu země, kde už týden operují silné armádní jednotky, vojsko prý náhodně zatýká muže starší 16 let. V ulicích Chán Šajchúnu na severozápadě země jsou vidět vojáci, armáda prý také zablokovala hlavní silniční tah mezi druhým největším městem Halabem a Damaškem.

V noci na dnešek se v damašské čtvrti Mazza konala protivládní demonstrace. Její účastníci se sešli několik hodin po manifestaci, kterou v téže čtvrti ve středu uspořádali stoupenci prezidenta Bašára Asada. V noci Syřané demonstrovali také v Hamá a v některých obcích v okolí Damašku.

Nejsložitější je situace na severu, v blízkosti turecké hranice. Zejména v Džisr aš-Šughúru a Maarat Numánu. V jejich blízkosti jsou několik dní velmi početné jednotky; ze stotisícového Maarat Numánu prchají tisíce lidí a na okraji města byla dnes už slyšet střelba.

Asad protesty řeší brutálními zásahy, které vláda vydává za osvobozování měst od ozbrojených kriminálních gangů. Podle ochránců lidských práv o život přišlo od poloviny března na 1 400 Syřanů. Boje na severu vyhánějí obyvatele Sýrie do sousedního Turecka. Podle tureckých údajů je v tamních táborech už na 8 900 syrských běženců.

  • Vojáci syrské armády zabití údajně během nepokojů zdejšími ozbrojenci autor: Bassem Tellawi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2645/264479.jpg
  • Exhumace vojáků zabitých údajně syrskými povstalci autor: Bassem Tellawi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2645/264480.jpg