Die Welt: Odborník na všechno slaví sedmdesátku

Berlín – Klesající domácí popularitu se Václav Klaus snaží zachraňovat slovními útoky proti Němcům, píše v článku k 70. narozeninám českého prezidenta německý deník Die Welt. Skutečnost, že za prezidentem stojí stále méně lidí, dává list do souvislosti s Klausovou tendencí být odborníkem na všechno, nestrpět kritiku, hrát na nacionalistickou strunu a zasahovat do domácí politiky neústavním způsobem.

List připomíná, že Klaus musel zrušit oslavu kulatin kvůli stávce odborářů, kteří v jeho očích zřejmě vystřídali novináře v roli „největších nepřátel lidstva“. Nejen u nich ale upadl v nemilost: podle nedávného průzkumu za ním stojí jen 46 procent Čechů. Tvrdší úder už vyhraněné ego hlavy státu dostat nemohlo, konstatuje Die Welt a poznamenává, že oslavné novinové články posledních dní se soustředí prakticky výlučně na počátek Klausovy politické kariéry. Mnohé další věci jsou totiž sporné: Klausův patologický odpor k Evropské unii a euru, jeho popírání klimatických změn nebo jeho přehnané mocenské sebevědomí, kdy neustále zasahuje do domácí politiky způsobem, který není v souladu s ústavou. Čechům jde už na nervy i Klausovo předstírání, že je expertem na všechno, píše deník: ať už jde o kůrovce, bakterii EHEC či německý odklon od jaderné energie. Právě s německou kartou umí Klaus hrát virtuózně: když mu to nejde doma, vydává se sbírat body do zahraniční politiky - a především do té německé.

Do kategorie těchto výroků podle Die Welt patří i Klausovo odmítnutí omluvy vysídleným sudetským Němcům, k němuž ho na sudetoněmeckém srazu v Augsburgu vyzval předseda jejich sdružení Franz Pany. Podle deníku se prezident o tomto apelu dozvěděl v berlínském hotelu Adlon, kde nacisté Emilu Háchovi vnutili souhlas s okupací českých zemí. „S takovými tragickými reminiscencemi dobře pochodí u průměrných Čechů, pro něž je Mnichov dodnes traumatem,“ píše deník.

Se zlou se potáže ten, kdo prezidentovi otevřeně odporuje, konstatuje Die Welt a připomíná prezidentův spor s bývalým disidentem a diplomatem Jiřím Grušou, který nazval bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše zahradním trpaslíkem evropských dějin a o Klausovi prohlásil, že těží z českého nacionalismu. Důkazem Klausových nacionalistických tendencí je podle Die Welt i jeho pozdrav kongresu „ultranacionalistické protiněmecké strany Suverenita“ Jany Bobošíkové.

Za dva roky Klausovi končí funkční období, s politikou ale skončit nechce. "Na to se považuje za nepostradatelného, i když velkoryse říká: Já v žádném případě netvrdím, že jsem bůh," uzavírá Die Welt.