Vzácný porcelán přežil pod mořem dynastii Ming

Jakarta – Bezmála tři čtvrtě milionu kusů modro-bílého dobového čínského porcelánu v odhadované hodnotě 70 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) bylo objeveno ve vraku čínské lodi, která se kolem roku 1580 potopila nedaleko Jávy. Podle portugalské archeologické společnosti AWW, která se na výzkumu spolu s Indonésany podílela, jde o nejvýznamnější nález porcelánu z doby čínské dynastie Ming (1368-1644), jaký byl kdy při nějaké podmořské výpravě zaznamenán. Vyzvedávání pokladu má začít v příštích měsících. Vrak je teď neustále hlídán, aby se zabránilo jeho případnému vydrancování.

Vrak čínské obchodní lodi z doby vlády císaře Wan-liho je v hloubce více než 50 metrů asi 150 kilometrů od jávských břehů. Indonéskou společnost RM Discovery na něj upozornili rybáři. RM Discovery pak kontaktovala portugalskou společnost AWW (Arqueonautas Worldwide), která má s pátráním po vracích a s jejich průzkumem bohaté zkušenosti.

U Indonésie, přes níž svého času vedly významné obchodní trasy spojující arabský svět a Asii, jsou potopeny tisíce lodí. Zvlášť frekventované byly tehdy přístavy na Jávě a Sumatře.

Ve vraku lodi byl objeven vzácný porcelán
Zdroj: ČT24/www.arq.de