Mír v Afghánistánu? USA jednají s Tálibánem

Kábul - Spojené státy se zapojily do předběžných jednání s extremistickým hnutím Tálibán o možném urovnání ozbrojeného konfliktu, který již deset let sužuje Afghánistán. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil afghánský prezident Hamíd Karzáí. Jde tak o první oficiální potvrzení přímého vyjednávání Američanů s příslušníky Tálibánu. USA Karzáího tvrzení podle agentury AFP odmítly komentovat, ale přiznaly že využívají „široké škály kontaktů, aby podpořily usmiřovací úsilí“ v Afghánistánu.

„Probíhají mírová jednání s Tálibánem. Zahraniční armády a zejména samy Spojené státy se do těchto jednání zapojily,“ řekl Karzáí na setkání s novináři v Kábulu. „Bez komentáře,“ reagovala na dotaz AFP k situaci mluvčí amerického ministerstva zahraničí Megan Mattsonová. „Nicméně afghánský proces usmiřování jsme opakovaně podpořili,“ dodala. Již dříve diplomaté sdělili, že několik měsíců se konají předběžné rozhovory mezi oběma stranami.

Sám Karzáí, který je kategorickým zastáncem mírových jednání, prohlašuje již dlouho, že Afghánci jsou s povstaleckými skupinami v kontaktu. Dnešní prezidentovo prohlášení je ale podle Reuters prvním oficiálním potvrzením, že se Spojené státy do rozhovorů zapojily. Americké velvyslanectví v Kábulu nicméně tyto informace odmítlo potvrdit. Podle Karzáího někteří ze zástupců Tálibánu, kteří se sešli s členy mírové rady ustavené Karzáím, jednali jen sami za sebe, zatímco další hovořili za širší hnutí.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Pro Američany bylo obtížné najít složky Tálibánu pro jednání. Mnozí z vůdců hnutí zůstávají neznámí nebo v ilegalitě od doby, kdy po zahájení invaze na podzim 2001 opustili Kábul. Jednání by však mohla být přínosná zejména poté, co Rada bezpečnosti OSN v pátek jednomyslně schválila usnesení, podle něhož se má v případě sankcí OSN zacházet s Tálibánem a teroristickou sítí al-Káida odděleně. Tento krok má za cíl podpořit úsilí afghánské vlády o usmíření.

Americký ministr obrany Robert Gates začátkem června sdělil, že politická jednání s Tálibánem by se mohla uskutečnit do konce letošního roku, pokud NATO v terénu bude postupovat a udrží tlak na povstalce. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová tálibánce vyzvala, aby se distancovali od al-Káidy, vzdali se násilí a uznali afghánské úřady v čele s Karzáím.

Mnozí Afghánci, hlavně ženy a aktivisté občanských společností, se ale obávají, že rozhovory s povstalci mohou zmařit velkou část pokroku, jehož bylo dosaženo ve společnosti po svržení tálibánského režimu před deseti lety. Někteří pozorovatelé soudí, že kontakty s povstalci jsou nejspíš pouze na základní úrovni a mají daleko k efektivním rozhovorům.

Americký ministr zahraničí Robert Gates
Zdroj: ČT24