Marocký král ustupuje aktivistům, navrhl dodatky k ústavě

Rabat - Marocký král Muhammad VI. navrhl dodatky k ústavě pro údajné posílení demokracie v zemi. Premiér by měl získat větší výkonné pravomoci. Kontrolu nad armádou by si ale král ponechal a zároveň by se stal nejvyšší náboženskou autoritou v zemi. Maročané by měli o změnách rozhodnout 1. července v referendu. Mnozí jsou ale vůči dodatkům skeptičtí. Král jimi reaguje na únorové protesty.

Ústavní reforma by měla nově přinést volenou vládu a posílení pravomocí parlamentu. Prodemokratické síly v Maroku však pochybují, že by úpravy výrazně změnily 400 let starou marockou monarchii. Král přislíbil předložit návrh ústavní reformy v návaznosti na protest konaný 20. února, ve kterém stovky tisíc Maročanů požadovaly demokratizaci země.

Reforma dává předsedovi vlády pravomoc rozpustit dolní komoru parlamentu, Sněmovnu reprezentantů. Dosud mohl obě parlamentní komory rozpouštět jedině král. Změnou je také to, že o tom, kdo povede vládu, rozhodne strana, která zvítězí ve volbách. Dosud o premiérovi rozhodoval král.

Nezávislost soudů má kontrolovat nejvyšší rada

Na marocké soudy, které jsou dlouhodobě kritizovány, že nerozhodují nezávisle, by měla po reformě dohlížet nejvyšší rada složená ze soudců a předsedy národní rady pro lidská práva. Jedním z hlavních požadavků únorových protestů byla změna článku 19, který propůjčuje králi tituly duchovního vůdce a nejvyššího představitele státu. Nově by byl král velitelem armády a nejvyšším představitelem státu pouze v náboženských záležitostech.

Návrh ústavní reformy ale marockou opozici neuspokojil. Mládežnické Hnutí 20. února, které požaduje hluboké politické změny v zemi, vyzvalo k nedělním demonstracím v řadě marockých měst proti návrhu dodatků ústavy, o nichž mají Maročané rozhodovat v referendu vypsaném na 1. červenec. „Národní koordinační výbory (Hnutí 20. února) vyzývají k nedělním demonstracím za skutečně demokratickou ústavu a parlamentní monarchii,“ řekl dnes agentuře AFP člen rabatské sekce Hnutí Nadžíb Šaukí.

Hnutí 20. února:

„Návrh, který včera předložil král, neodpovídá našim požadavkům na skutečné rozdělení moci. V neděli budeme proti tomuto návrhu pokojně protestovat. Náboženský status krále byl velmi posílen. To je velmi znepokojující.“

Návrh byl předložen marockým politickým stranám a odborům k připomínkám a hlavní body reformy se objevily v tisku. Západní diplomaté podle agentury AP věří, že předložené reformy jsou skutečnou snahou krále stáhnout se z řízení země. Podle kritiků bude mít ale nový premiér extrémně svázané ruce, neboť nebude moci rozhodovat bez krále a zároveň bude podléhat parlamentu, který ho bude moci kdykoli odvolat.

Středomořská magistrála v Maroku
Zdroj: ČT24