Japonsko 100 dní po tsunami: Radiace stále uniká

Tokio - V poničené japonské elektrárně Fukušima se stále nedaří zastavit unikající radiaci. Inženýři teď kvůli jejímu prudkému nárůstu museli zastavit odčerpávání kontaminované vody. Dnes je to přitom přesně sto dnů, co Japonsko zasáhlo zemětřesení a ničivé vlny tsunami. Zemřelo nebo se stále pohřešuje na 24 tisíc lidí. Mnoho dalších přišlo o své domovy. Obnova přichází jen velmi pomalu.

Zástup mnichů přichází k modlitbám – přesně sto dní po katastrofě nabízejí buddhistické chrámy po celé zemi poslední útěchu pro pozůstalé. Podle buddhistické tradice by dnes měl skončit jejich smutek. V tomto chrámu v centru Tokia ale chápou, že závěrečnými modlitbami to nekončí. „Nemůžeme očekávat, že lidé, kteří přišli o své blízké, se s tím někdy smíří. Věřím ale, že je důležité, abychom se jim dál snažili pomáhat se s tím smutkem vypořádat,“ prohlásil Kyojun Motai, zástupce vůdce buddhistické sekty Nichiren v západním Tokiu.

Noriko Sugai, sociální pracovnice:

„Vlastně jsem ještě ani nezačala pořádně truchlit. Pořád si tu ztrátu nedokážu připustit. A co teprve ti lidé, kteří své blízké ještě ani nenašli. Těm smutek dnešním dnem rozhodně nekončí.“

Japonsko sto dní po katastrofě (zdroj: ČT24)

Mika Satová každý den chodí na místo, kde zahynula její šestiletá dcera Airi. Každý den sbírá věci, které by jí připomínaly ztracenou minulost - pastelky, školní tašku, obrázky. „Cítím, že bych měla přestat hledat. V duchu Airi říkám, že to bude ještě chvíli trvat, než se zase uvidíme. Snad bude do té doby šťastná,“ prohlásila Satová.

Na tisíce podobných osudů narážejí všichni, kdo odklízejí trosky po tsunami, ať už na zemi nebo v pobřežních vodách. Tihle důchodci sami dobrovolně čistí elektrárnu ve Fukušimě. Říkají, že to dělají pro mladé - nechtějí, aby si kromě traumat odnesli z tragédie i zdravotní následky.

Následky ničivé vlny tsunami jsou stále velmi aktuální. Inženýrům ve Fukušimě se pořád nedaří zvládnout přehřívající se reaktory. Radioaktivní vodu, kterou je chladí, už není kde skladovat a hrozí, že se dostane do moře. Dělníky teď navíc ze zařízení vyhnal údaj z dozimetru. „Museli jsme operace zastavit, protože na povrchu vzrostla úroveň radiace,“ uvedl Junichi Matsumoto, mluvčí TEPCA.

Provozovatel elektrárny ale tvrdí, že do ledna 2012 budou reaktory stabilní a zařízení se uzavře. Japoncům nezbývá nic jiného, než se znovu obrátit k modlitbám.

TEPCO
Zdroj: ISIFA/EPA/Stringer
Vydáno pod