Ozbrojení venezuelští trestanci se nevzdávají

Caracas - Venezuelské bezpečnostní síly se už od pátku snaží získat kontrolu nad věznicí El Rodeo ve městě Guatire. Při vzpouře tam zemřelo nejméně jednadvacet lidí a ozbrojení trestanci se nechtějí vzdát. Příbuzní vězňů se obávají krveprolití. Podobné vzpoury nejsou ve Venezuele nijak výjimečné. Tamní věznice jsou přeplněné a jejich dozorci často zkorumpovaní. Trestanci se snadno dostanou ke zbraním a drogám. Krvavý obchod s narkotiky tak může pokračovat i za mřížemi.

Vězení jako nedobytná pevnost, kde platí přísný pořádek a režim - tato představa rozhodně neodpovídá situaci ve venezuelské káznici El Rodeo. Do areálu muselo vtrhnout ozbrojené komando, trestanci se tam totiž rozhodli vše řídit po svém. „Vězení dostala pod svou kontrolu skupina ozbrojených trestanců a ti před několika dny zabili nejméně 21 lidí,“ řekl Elias Jaua, venezuelský viceprezident.

Policie se musela postavit příbuzným vězňů, kteří mají o své blízké strach. Komando se snažili zastavit pomocí zapálených odpadků a pneumatik a policisty obdarovali sprškou kamení a nadávek. „Proč se ty chlapce snaží zabít? Jsou to lidské bytosti. Požadujeme dodržování lidských práv,“ podotkla Maritza Rodriguezová, matka vězně.

Venezuelští trestanci povstali (zdroj: ČT24)

Úřady se brání – ve vězení to prý vypadá jako ve válečné zóně. V areálu zatím zabavili zbraně i drogy. „Naše operace nemá za cíl zabít příbuzné, které máte ve vězení, ale naopak zachránit jim život,“ prohlásil Jaua.