Mongolští kočovníci prchají před extrémním počasím do měst

Ulanbátar - Tradiční způsob života mongolských kočovníků je v ohrožení. V jedné z nejméně zabydlených zemí na světě kočovníci hromadně odcházejí do měst, kde již nyní žije drtivá většina lidí. Důvodem jsou podle místních klimatické změny, které je připravují o zdroj obživy.

Místo opravdových koní uprostřed nedozírných stepí koně ukryté pod kapotou aut na děravých silnicích mongolských měst. Místo jurty přirozené prostředí uprostřed ničeho zase jurta, tentokrát uprostřed městské zástavby. Tradičního obydlí se Mongolové nevzdávají. Pro tradiční způsob obživy to ale neplatí. „Já bych svůj styl života neměnil. Samozřejmě je to tvrdá a namáhavá práce, ale pokud člověk není líný, pořád se tím ještě dokáže uživit,“ řekl Otgonnyam, kočovník z provincie Chovd.

Kočovníkova rodina se v pláni u Černého jezera stará o stohlavá stáda krav, koz, ovcí i koní. Z dobytka zužitkují všechno - mléko, vlnu i trus. Všichni, včetně odrostlejších dětí, vstávají ještě před úsvitem. Hodinky nikdo z nich nepotřebuje. Čas odměřuje denní světlo.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Podle kočovníků je klimatické změny připravují o to nejdůležitější, což je dobytek. Jsou tu kruté zimy a krajně horká vyprahlá léta. Po několika měsících až třicetistupňových mrazů zesláblá zvířata hromadně hynou. „Venkov se vylidňuje. Vím o jednom venkovském okrsku, ze kterého se za posledních pět let kvůli klimatickým změnám odstěhovalo do města kolem tisíce rodin,“ podotkla koordinátorka WWF v provincii Chovd L. Altantsetsegová.

V západomongolské provincii, velké jako celé Čechy, žije pouhých devadesát tisíc lidí, z toho třetina ve stejnojmenném správním středisku. Bude jich zřejmě přibývat. Zapřísáhlým kočovníkům nezbývá nic jiného, než se na zimu přesouvat na ostrovy uprostřed jezera, kde vysoká tráva zajistí jejich zvířatům alespoň nějakou obživu.